Háromkulcsos adót akar az MSZP

2012.10.11. 18:13

Mesterházy Attila a párt mai frakcióülése után tartott sajtótájékoztatóján bejelentette: a választók két héten belül megismerhetik a szocialisták gazdaságpolitikai programját, amit számos szakértővel való konzultációra alapoztak.

A pártelnök elmondása szerint a tervezet két prioritást jelöl meg: a gazdasági növekedést, melynek előfeltétele a jogbiztonság és a kiszámíthatóság, valamint új munkahelyek teremtését. Az MSZP az ezekhez vezető első lépést a háromkulcsos adórendszer bevezetésében látja, de a program kiterjed a kkv-k támogatására, a kutatás-fejlesztés és az innováció ösztönzésére is.

A szocialista pártelnök elítélte a kormány azon gesztusát, melyben visszavont egy a Népszavának adott hirdetési megrendelést. Mesterházy a lépést diszkriminatívnak értékelte, a napilap pedig mai címlapján, valamint a főszerkesztő publicisztikájában is méltatlankodott a kormányzati hirdetéstől való elesés miatt.

A fentiek mellett Mesterházy bejelentette, hogy az IMF állítólagos hitelfeltételeiről szóló levél létezését a Valutaalap után megkeresésére az Európai Bizottság magyarországi képviselete is cáfolta. Ezzel a szocialista pártelnök szerint bebizonyosodott, hogy „a miniszterelnök hazudik, s ezt a hazugságot próbálják az adófizetők pénzéből sulykolni.”

A szocialista párt és Bajnai Gordon lehetséges együttműködésének mikéntjéről, valamint a volt miniszterelnök a Milla október 23-i rendezvényén való szerepléséről óvatosan nyilatkozott Mesterházy, azonban többször hangsúlyozta, hogy az MSZP minden demokratikus erővel hajlandó együttműködni, amennyiben ezek közös célja az Orbán-kormány „szemétdombra dobása”.

A párt önálló vagy szövetségben való indulásával kapcsolatban is kiváró stratégiát választott, mondván, „egy erős partner egy szövetségben is erősebb partner”. Mesterházy Attila szerint a baloldal listavezetőjének megnevezése egyelőre nem aktuális, először a programban kell megegyezni, a pozíciók elosztása másodlagos kérdés.