Elítélték a rakamazi gyilkosság elkövetőit

2012.10.12. 16:23

Elítélte a rakamazi gyilkosság két elkövetőjét és két bűnpártolóját a Nyíregyházi Törvényszék pénteken. A törvényszék társtettesként, nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettéért - nem jogerősen - 18 év fegyházbüntetésre ítélte M. Erika elsőrendű, míg 17 év fegyházbüntetésre Ö. Miklós másodrendű vádlottat, illetve 10-10 évre eltiltotta őket a közügyek gyakorlásától.

A vádlottakat mentegetni igyekvő hozzátartozóik közül bűnpártolásért egy év börtönbüntetést kapott B. Péterné harmadrendű vádlott, két év börtönbüntetést pedig - három év próbaidőre felfüggesztve - B. Róbertné negyedrendű vádlott. A harmadrendű vádlottat mellékbüntetésként 2 évre a közügyektől is eltiltotta a bíróság.

Az első fokon eljáró törvényszék megállapítása szerint a gyilkossággal vádolt nő 2011. február 11-én cigarettavásárlás ürügyével ment be egy egyedül élő rakamazi asszony udvarára. A nő élettárs, Ö. Miklós közben beosont a házba, ahol 200 ezer forintot vett magához. A lakás tulajdonosa meglátta a férfit, mire az pofon ütötte, majd élettársával együtt verni kezdték. Az ütésektől földre került sértettet mindketten többször megrúgták, megtaposták. Ezt követően az elsőrendű vádlott - aki egy vascsővel bántalmazta az asszonyt - levette nyakláncát és karikagyűrűjét is. A nő a helyszínen életét vesztette.

A bűnpártolók közül az egyik elégette az elsőrendű vádlottnak a bűncselekménynél használt csizmáját, felső ruházatát és a sértettől elvett pulóvert, míg a másik az ékszereket rejtette el.

A törvényszék súlyosbító körülményként értékelte, hogy a vádlottak rendkívüli brutalitással hajtották végre a gyilkosságot. Az ítélet kiszabásánál azt is figyelembe vette a bíróság, hogy az utóbbi időben jelentősen nőtt az egyedül élő emberek sérelmére elkövetett rablótámadások száma a régióban.

Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, az első- és másodrendű vádlott, illetve védőik elsősorban felmentésért, másodsorban enyhítésért fellebbeztek. A harmadrendű vádlott és védője három nap gondolkodási időt kért, míg a negyedrendű tudomásul vette az ítéletet, így az az ő esetében az jogerős.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport