Határátkelővel fizetünk a vámmentes lemezekért

2012.10.12. 18:38

Orbán Viktor miniszterelnök pénteken Budapesten tárgyalt szerb partnerével, Ivica Dacsiccsal új határátkelőhelyek nyitásáról beszélt. A közös sajtótájékoztatón a magyar miniszterelnök közölte: kormánya támogatja és segíti Szerbia európai uniós integrációját, Magyarországnak ugyanis az az érdeke, hogy minden szomszédja az unióhoz tartozzon.

"A magyaroknak hosszú az emlékezete. Mi még emlékszünk arra az időre, amikor mi Jugoszláviába és azon belül is Szerbiába jártunk ha rendes lemezeket, modern divatot, egyáltalán nyugatias életérzést akartunk valahogy magunkévá tenni. Ezért mi tudjuk, mi a potenciál, ami Szerbiában rejtőzik" - fogalmazott Orbán Viktor.

A kormányfők megvitatták újabb határátkelőhelyek megnyitásának lehetőségét a két ország között, és a tervet mindketten támogatták. Példaként szóba került az Ásotthalom és a szerbiai Bácsszőlős közötti átkelő, ami hamarosan, a tervek szerint jövő februárban, megnyílik. Orbán Viktor az új határátkelőkről azt mondta, a magyar fél vállalja az infrastruktúra kiépítését. "Sok lemezt hoztunk ki a 80-as években Szerbiából vám nélkül (...), ezzel rendeztük a tartozásunk" - fogalmazott.