Államtitkokat fecsegett ki a börtönparacsnok

2012.10.15. 06:34 Módosítva: 2012.10.15. 08:24

Fecsegett, ezért beépített embereket életveszélybe sodort az országos börtönparancsnok-helyettes - értesült a Népszava. Ezzel a tábornok a rendőri korrupcióval is meggyanúsított V. László ügyében is gyanúba keveredett.

A lap úgy tudja, Dömény Sándor államtitoknak számító információkat fecsegett ki, és a belső elhárításnak köszönheti bukását. A nemrég büntetőeljárás alá vont bv-tábornok egy bűnözői körökkel szoros kapcsolatban álló társaságban - lényegében gyanútlanul, és saját fontosságát hangsúlyozandó - olyan információkat szivárogtatott ki, melyek súlyosan veszélyeztethetik a rendőri korrupció gyanújával indított nyomozás-sorozatot.

Bár nem bűnös szándékkal, hanem talán inkább "jólértesültségével" kérkedve beszélt, ezzel lényegében közvetlen életveszélybe sodort több titkos megbízottat, s veszélyeztette - egyebek mellett - a V. László elleni nyomozás sikerét. Dömény tettének gyors felderítése nyomán sikerült elhárítani a közvetlen veszélyt az "elárult" érintettek feje felől. Ennek ellenére a belső elhárítás komoly pozíciókat veszíthetett a rendőri visszaélések felderítésének területén.

Dömény Sándor, a büntetés-végrehajtás országos parancsnokának biztonsági és fogvatartási helyettese ellen "hivatali működésével összefüggő" bűncselekmény gyanújával indított büntetőeljárást a Központi Nyomozó Főügyészség. Azt a minisztérium nem közölte, hogy miért nyomoznak a büntetés-végrehajtási rendszer egyik legmagasabb rangú tisztviselője ellen. A büntetőeljárás adatai titkos minősítésűek.

Dömény megbízott parancsnokként korábban utalt a 2008 januárjában kirobbant, bv-tiszteket is érintő vesztegetési botrányra. Szerinte a közvéleménynek látnia kell: nem igaz, hogy a több mint hétezer fős állomány egésze korrupt. Az akkori, példa nélküli korrupciós ügyben több milliós vesztegetésre derült fény a tököli és az egri börtönben, ahol a rabok fizettek a kiváltságokért és jobb ellátásért.