Orbán és Bajnai nem kezelt a győztes meccsen

2012.10.17. 16:50
Bajnai nem vette észre, hogy Orbán ül mögötte - a volt kormányfő stábja ezzel magyarázta, hogy a két politikus a keddi magyar-török meccsen miért nem váltott pár szót egymással. A Puskás stadion VIP-páholyában Bajnai közvetlenül Orbán előtt ült. A jelenlegi miniszterelnök stábja szerint meccsrejárási szabadság van.

Több olyan fotó is készült a hétfői magyar-török meccsen a Puskás stadion VIP-páholyában, amelyen az látható, hogy Bajnai Gordon korábbi kormányfő közvetlenül Orbán Viktor miniszterelnök előtt ült. Az MTI képei szerint Orbán Schmitt Pál korábbi államfő, Kövér László házelnök, Csányi Sándor MLSZ-elnök társaságában szurkolt. Az egy sorral előttük ülő Bajnai a lányával és a fiával nézte végig a mérkőzést.

Gyurkovics Tamás, a Bajnai-stáb kommunikációs munkatársa az Indexnek azt mondta: a meccs közben a két politikus nem beszélt egymással. Gyurkovics szerint Bajnai korábban érkezett a stadionba, mint Orbán, így többek között Schmitt Pállal tudott néhány szót váltani. A volt kormányfő a meccs alatt nem vette észre, hogy Orbán ül mögötte, később pedig elkerülték egymást, mondta Bajnai munkatársa. Hozzátette: ha a két politikus észrevette volna egymást, biztos váltottak volna pár szót.

Megkerestük Orbán hivatalát is, többek között arra voltunk kíváncsiak, hogy Orbán észrevette-e Bajnait, üdvözölték-e egymást. A Miniszterelnökség válaszában azt írta: „Magyarország szabad ország, mindenki nyugodtan kimehet bármilyen meccsre.”

A két politikusról utoljára akkor készült közös kép, amikor 2010. áprilisában részt vettek Lech Kaczynski korábbi lengyel államfő temetésén. A magyar küldöttségnek Bajnai kormányfőként, Orbán a Fidesz elnökeként, Sólyom László pedig köztársaság elnökként volt a tagja. Bajnai munkatársa szerint a két politikus akkor például jól elbeszélgetett egymással.

Múlt héten derült ki, hogy Bajnai, akit többen az ellenzék lehetséges vezetőjének tartanak, október 23-án az Egymillióan a magyar sajtószabadságért (Milla) nevű szervezet rendezvényén jelenti be a visszatérését. A Milla demonstrációja a Szabad sajtó útján, 15 órakor kezdődik. Orbán pedig délután négy órakor a Kossuth Lajos téren tart beszédet. A két politikus így közel egyidőben fog beszélni.