Gyömrő fellázadt az új járások ellen

2012.10.18. 20:43
Nem adott felhatalmazást keddi ülésén Gyömrő képviselő-testülete a polgármesternek a megyei kormányhivatallal kötelezően kötendő járási megállapodás aláírására - tájékoztatott a város alpolgármestere csütörtökön.

Mezey Attila (Gyömrő 2000 Kör) közölte: noha Gyömrő is szeretett volna járásközpont lenni, és e törekvésükben hét környékbeli település is támogatta őket, nem sértettség miatt utasítják el a monori járási hivatalhoz tartozást szentesítő dokumentum aláírását. Egyhangú döntésük hátterében az áll, hogy bár a szakminisztériummal történt egyeztetések során ígéretet kaptak egy úgynevezett járási kirendeltség létesítésére, ezt a lehetőséget végül megtagadták tőlük.

Ha a Monorhoz hasonló lélekszámú és adottságú Gyömrőn (ahol okmányiroda is működik) megnyílhatna egy kihelyezett ügyintézési helyszínként működő, 2-3 embert foglalkoztató kirendeltség, amelyhez irodájuk is van, a 17 ezres településen élőknek nem kellene mindenért Monorra utazniuk - magyarázta az alpolgármester. Szerinte sajnálatos az is, hogy többszöri kezdeményezésük ellenére a megállapodás előkészítéséért felelős biztossal személyesen nem, csupán elektronikus levél formájában volt lehetőségük a vitás kérdésekről kommunikálni.

A képviselő-testület tisztában van azzal, hogy ha a polgármester október végéig nem köti meg a járási megállapodást, akkor a Pest megyei kormányhivatal vezetője megteheti ezt a gyömrőiek helyett, ám így akarták az illetékesek tudomására hozni egyet nem értésüket - tette hozzá Mezey Attila.

Az 1,2 milliós lélekszámot meghaladó, 187 települést magába foglaló Pest megyében 18 járás jön létre a jövő évtől. Gyömrő a monori központú járáshoz tartozik majd Bényével, Csévharaszttal, Gombával, Kávával, Monorierdővel, Nyáregyházával, Péterivel, Pilissel és Vasaddal együtt.