Hoffmann marasztalná lemondott helyettesét

2012.10.18. 21:23

"Nem kell problémát keresni a közoktatási helyettes államtitkár lemondása mögött" - jelentette ki az Inforádió Aréna című műsorában Hoffman Rózsa oktatási államtitkár. Ő maga örülne, ha Gloviczki Zoltán "megerősödne mégis", visszavonná lemondását és "végigcsinálna még pár évet".

Hoffmann szerint Gloviczki távozását 2013 tavaszára időzítették, mert akkora már befejezik a törvényalkotási munkát. Tagadta, hogy helyettese azért mondott le, mert megint tárgyalni kell a pedagógus-szakszervezetekkel. Hoffmann Rózsa megérti a szakszervezeteket, hogy érdekeiket érvényesíteni akarják, de az általuk választott eszköz szerinte semmiképpen sem helyes a jelenlegi helyzetben, és nem örül annak, hogy naponta borzolják a kedélyeket.

Hoffmann maga lelkiismereti kötelességnek érzi, hogy a helyén maradjon mindaddig, amíg lehetőséget lát arra, hogy amit elkezdett, azt be is fejezze. Ennek része volna a pedagóguséletpálya-modell bevezetése, vagyis a béremelés is. Hogy ezt bevezethetik-e jövő ősszel, az szerinte tavasszal derülhet ki, amikorra "az EU indulatai is lecsillapodnak" és a gazdasági mutatók is "biztosabban látszanak".

Tavasszal derül ki az is, hogy a gyerekszám csökkenése miatt kevesebb pedagógusra lesz-e szükség. Addigra a tankerületek felállnak, és pontos képet lehet majd kapni járásonként a közoktatási rendszerről. Tavasz végére megyei szintű közoktatás-fejlesztési tervek is készülnek, amelyek pontos létszámra épülnek, mondta.