Lezárták az északi összekötő vasúti hidat

2012.10.18. 12:21

A tűzszerészek csütörtökön megállapították, hogy egy ötszáz kilogrammos, második világháborús bomba van a fővárosban az Északi összekötő vasúti hídnál. A hatástalanítás miatt pénteken egy kilométeres körben kiürítik az épületeket és lezárják a környéket - mondta Várkonyi Melinda, a honvédség tűzszerészeinek kommunikációs tisztje.

A főhadnagy tájékoztatása szerint a búvároknak sikerült azonosítaniuk a még szerdán az újpesti vasúti hídnál talált robbanótestet, amelyről kiderült, hogy amerikai gyártmányú rombolóbomba. A bomba két gyújtószerkezetét el kell távolítaniuk a tűzszerészeknek, ezért péntek délelőtt egy kilométeres körben lezárják és kiürítik a környéket - fűzte hozzá.

A rendőrség, a katasztrófavédelem és a honvédség csütörtök délután dönt a pontos intézkedésekről.

Várkonyi Melinda elmondta azt is, hogy a bombát egy aknamentesítő hajóval emelik ki a vízből, majd eltávolítják a két gyújtószerkezeteket és a helyszínen megsemmisítik őket, a bombatestet pedig elszállítják a központi gyűjtőhelyre.

Hozzátette: a vasúti és a hajóforgalmat csütörtökön 12.30-tól egy órán át újra szüneteltetni kell, amíg a búvárok bójákkal jelölik meg a bomba helyét.

Az utasok érvényes menetjegyükkel vagy bérlettükkel Budapest Nyugati pályaudvar és Óbuda állomások között a BKV járatait vehetik igénybe. A Mávinform közölte, hogy a lezárás idején a BKV járatain elfogadják a vasúti menetjegyet és bérletet a Nyugati pályaudvar és Óbuda állomás között; Óbuda és Pilisvörösvár között már vonatok közlekednek.