Nem találják a 2007-es Gripen-jelentést

2012.10.18. 22:57

Még a kormányváltás előtt eltűnt a Gripenek beszerzését vizsgáló bizottság 2007-es jelentése, állította a Hírtévé Rájátszás című műsorában Hende Csaba honvédelmi miniszter. A jelentés nyilvánosságra hozatalát az LMP követelte, de Hende szerint a dokumentum hivatalosan nem is létezik. Szerinte ha valaki nyilvánosságra hozná, így nem is követhetne el államtitoksértést.

A jelentést a tárcavezető elmondása szerint nem titkosították szabályosan, hiszen eddig tisztázatlan körülmények között még 2007-ben "átkerült" a Miniszterelnöki Hivatalba, "tehát Gyurcsány Ferenchez", majd visszaküldték a HM-be, de oda már nem érkezett meg. A 2010-es kormányváltáskor a dokumentum már nem volt a tárcánál, és azóta sem találják, mondta.

Az LMP szeptember végén nyújtott be közérdekű adatkérést az ügyben. A párt szerint a jelentést nyilvánosságra kell hozni, hogy kiderüljön, kik és milyen okokból döntöttek a vadászgépek beszerzéséről. Az ügyben a volt kormányfő, Gyurcsány Ferenc Demokratikus Koalíciójának képviselője, Vadai Ágnes is lépéseket követelt. Ő az ügyészségtől várta, hogy vizsgálatot indítson.

Ő javasolta azt is, hogy oldják fel a 2007-es bizottsági jelentés titkosságát. A bizottságot amúgy annak idején Vadai vezette. A korrupciót ugyan nem vizsgálták, de állítása szerint találtak szabálytalanságokat.