Cukorbeteg-terápia: eredmény csak jövőre

2012.10.19. 16:12

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) pénteken elmondta, hogy a diabéteszes betegek szakmai felülvizsgálatát az új szabályozás szerint 2012. július 1-től kellett alkalmazni. A szakorvosi javaslatok azonban a korábbi hatályos rendelet szerint egy évig érvényesek. Ez azt jelenti, hogy 2013. január 1-ig folyamatosan jelennek meg a rendszerben olyan betegek, akik esetében először történik meg a terápia felülvizsgálata az új szabályozás szerint. Ezért az OEP a szabályozás változásának hatását csak azután tudják pontosan megadni.

A gyógyszerek támogatási rendszerében tavaly jelent meg a beteg-együttműködés kifejezés; ez a beteg ajánlásoknak megfelelő viselkedését jelenti a gyógyszerszedés, a táplálkozás és az életvitel területén. A cukorbetegek és a prosztatarákban szenvedők gyógyszereinek támogatására új szabályozást hoztak létre. Ezt egy április végén megjelent miniszteri rendelet rögzíti, és a terápia eredményességét veszi figyelembe. A rendeletmódosítás miatt a betegeknek gyakrabban kell orvosi felülvizsgálatra járniuk.

Az egészségügyi államtitkárság korábban azt közölte: a pontosítások biztosítják, hogy az inzulinkezelésre szoruló betegek a terápiás fokozatosság elve alapján jussanak hozzá az analóginzulin-kezeléshez. A júliustól hatályba lépett új szabályozás szerint csak akkor lehet kiemelt támogatással felírni analóg inzulint, ha az orvos terápiás javaslatának betartása mellett a betegek elérik a szakmai szabályok és a nemzetközi irányelvek alapján megkívánt szénhidrátanyagcsere-célértékeket. Ez alól kivételt jelenthetnek a 18 éven aluliak és azok a súlyosabb állapotú betegek, akiknél gyakori a vércukorszint csökkenése miatti rosszullét.

A Magyar Diabetes Társaság elnöke korábban az MTI-nek azt mondta: az analóg inzulinos kezelést olyan betegeken alkalmazzák, akiknél a kívánt vércukorszint és anyagcsereértékek más kezeléssel nem biztosíthatók. Az analóg inzulinok jóval többe kerülnek az úgynevezett humán inzulinnál. Az elnök szerint azoknál, akiknél jól felépített kezeléssel és helyes életmóddal – amibe beletartozik az étkezés és a fizikai aktivitás is – nem lehet elérni az elfogadható anyagcserét, nem indokolt a drága kezelés. Az elnök elmondta, hogy a társaság egyetért a módosítással.  • Hírek
  • Hírek