Gyömrő után Csömör is fellázadt

2012.10.19. 19:16

A csömöri képviselő-testület döntése alapján a nagyközség polgármestere nem írta alá a leendő járási székhelyen, Gödöllőn a járás kialakításáról szóló megállapodást, mert az „új felállás" ellenkezik a csömöriek érdekeivel, írta közleményében az önkormányzat.

Néhány napja a monori járáshoz sorolt Gyömrő képviselő-testülete hozott hasonló határozatot arra hivatkozva, hogy az előzetes ígérettel ellentétben megtagadták tőlük egy járási kirendeltség létesítését.

A Pest megyei kormányhivatal sajtófőnöke a két esettel kapcsolatban azt mondta: Tarnai Richárd megyei kormánymegbízott kész tárgyalni Gyömrő polgármesterével a leendő járási kirendeltséggel kapcsolatban, míg Csömörrel a jelen állás szerint nem kell megállapodást aláírni, ugyanis a község nemet mondott arra, hogy a kormányhivatal ügysegédet rendeljen ki a településre.

Fábri István (Csömöri Civil Egyesület) polgármester e felvetésre válaszul azt mondta az MTI-nek, hogy kifejezetten kérték egy ügysegéd kirendelését, de hiába. Szerdán a járási biztostól kaptak ugyan telefonos ígéretet erre vonatkozóan, de garancia nélkül.

A csömöri önkormányzat pénteki közleménye szerint a helyi polgárok érdekeit nem szolgálja, ha a távoli járásközpontba, Gödöllőre vagy akár annak járási kirendeltségére, a szomszédos Kistarcsára kell utazniuk olyan ügyes-bajos dolgaik elintézése érdekében, amelyeket eddig helyben tudtak rendezni. A döntések és az ügyintézés Gödöllőre kerülése ráadásul drágává, lassúvá, körülményessé és szakmailag is megkérdőjelezhetővé teszi az átalakítást, írták egyebek mellett.

A közleményben kitértek rá: Fábri István polgármester arra kapott felhatalmazást a testülettől, hogy olyan szerződést írjon csak alá a kormányhivatallal, amely garantálja a csömöri polgárok ügyintézésének legalább a mostani szintű ellátását.

A közleményre reagálva Bazsó Zoltán, a Pest megyei kormányhivatal sajtófőnöke azt mondta, hogy a kormányhivatal ügysegédet akart telepíteni Csömörre – éppen a lakosok könnyebb ügyintézését segítve –, de ezt a község nem fogadta el. Mivel azokkal a településekkel, ahol nem lesz járási kirendeltség, illetve kirendelt ügysegéd sem, nem kell külön részletes szerződést kötnie a kormányhivatalnak, a csömöriekkel nem szükséges megállapodást aláírni, tette hozzá Bazsó Zoltán.

A gyömrői esettel kapcsolatban a sajtófőnök azt mondta, Tarnai Richárd Pest megyei kormánymegbízott megkezdte a tárgyalásokat Gyömrő polgármesterével annak érdekében, hogy a helyiek kérésének megfelelően mégis létesüljön járási kirendeltség a városban. A kormánymegbízott bízik abban, hogy ez ügyben az ünnepek után sikerül megállapodást aláírnia a két félnek.

A kormányhivatal pénteken közleményben azt írta, hogy Pest megyében az összes járási hivatal kialakításáról megkötötték a megállapodást a leendő járási székhelyek önkormányzataival. Az ország legnagyobb megyéjében összesen 18 járási hivatal kezdi meg működését 2013 januárjában.