Nyolcezer embert telepítettek ki az óbudai óriásbomba miatt

2012.10.19. 07:49 Módosítva: 2012.10.19. 12:50

Röviddel dél után kiürítették a III. kerület veszélyeztetett részét, és elvégezték a biztonsági ellenőrzést az érintett házakban, így a búvárok rövidesen megkezdhetik a Dunában talált második világháborús bombával összefüggő munkálatokat, közölte az óbudai önkormányzat.

A Pók utca és a Nánási út környékén élők reggel 8 óra után sorra hagyták el otthonaikat. Sokan nagyobb szatyrokkal, kosarakkal, volt, aki kofferrel várakozott a buszmegállóban. A legtöbben azt mondták, hogy rokonokhoz mennek a város egy másik részére. Többen a háziállataikat, kutyáikat, macskáikat is magukkal vitték.


500 kilós bomba az északi összekötőnél nagyobb térképen való megjelenítése

Az ideiglenesen kiköltözők közül néhányan az utcán azon viccelődtek, „háborús övezetté” vált a környékük. Sok kisgyerekes családot is látni, volt, aki azt mondta, ha már így alakult, kirándulni mennek. Azokat, akik nem tudják elhagyni otthonukat, mert betegek, vagy mozgásukban korlátozottak, délelőtt mentővel vitték el.

Az Aquincum Általános Iskolában negyven embert helyeztek el, az Óbudai Szociális Szolgáltató Intézmény idősek klubjába pedig öt embert szállítottak, hárman egyénileg érkeztek oda.

A munkálatok alatt az összekötő hídon szünetel a vonatforgalom, a Dunán hajózási zárlat van, emiatt a BKV hajói sem közlekednek, és a 106-os autóbusz menetrendjében is változások vannak.

A Honvédelmi Minisztérium szerdán közölte: bejelentést kaptak a tűzszerészek arról, hogy a Dunában feltehetően egy robbanótestet találtak. A tűzszerészek csütörtökön megállapították, hogy egy ötszáz kilogrammos második világháborús, éles bomba van a vasúti hídnál.

Az önkormányzat tájékoztatása szerint a féltonnás bomba 30 fokos szögben áll a mederben, a kiemelés után megkezdik a két gyújtószerkezet eltávolítását és megsemmisítését, a bombatestet pedig a központi gyűjtőhelyre szállítják.