Mátyás
3 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

Rengeteg magyar iszik mérgezett vizet

2012.10.20. 11:02

Magyarország több mint háromszáz településén több mint 800 ezer ember iszik, főz és öntöz a megengedett határértéknél magasabb arzéntartalmú csapvízzel, és közel 550 településen vannak egyéb minőségi kifogások, amiknek egészségkárosító hatása lehet, írja a Pénzcentrum.hu.

Az arzénos víz azért probléma, mert ennek a hosszú távú fogyasztása növelheti bizonyos daganatos megbetegedések kialakulásának kockázatát. Az érintettek közel nyolcvan százaléka nem is tud a problémáról, írja a lap a Vöröskereszt és BWT idén nyáron készített online felmérésére hivatkozva.

DROTI20110917018
Fotó: Rosta Tibor

A kormányzati tervek szerint az ivóvízminőség-javító program keretében néhány éven belül mindenhol megcsinálják a szükséges víztisztító beruházásokat. Az Európai Bizottság december 25-ig adott haladékot Magyarországnak, hogy biztosítsa az ivóvizek európai uniós határérték alatti arzén, bór fluorid tartalmát. Az előírt értékeknek 365 magyar településen nem felel meg a vízminőség.

Ugyanakkor az ivóvízminőség-javító program jelentős csúszásban van, a belügy adatai szerint idén december végéig mindössze 92 településen lesz csak az uniós elvárásoknak megfelelő minőségű ivóvíz. A többi településen meg kell oldani az átmeneti vízellátást - erre a Honvédelmi Minisztérium kapott megbízást. Karácsony második napjától tehát honvédségi lajtos kocsik biztosítják majd az egészséges ivóvizet csaknem héromszáz magyar településen.

Bár az ország egyes részein komoly problémák vannak a vezetékes víz minőségével, Budapesten nem kell aggódni a csapvíz miatt. A fővárosi csapvíz ugyanis olcsó és egészséges, írja a lap az Együtt Európáért Alapítvány megrendelésére készített vízminőség-vizsgálat alapján.

A vizsgálat kiderítette, hogy a fővárosi csapvíz a vizsgált kerületekben kellemesen üdítő, jó szomjoltó hatású, mérsékelt ásványi-anyag tartalmú és mindenben megfelel a kormányrendeletben meghatározott ivóvíz-minőségi előírásoknak.