Lázár János karambolozott

2012.10.24. 08:04 Módosítva: 2012.10.24. 16:13
A rendőrségi adatok szerint a Lázár János államtitkárt szállító mikrobusz a közlekedési szabályoknak megfelelően haladt szerda reggel, a karambol előtt az M5-ös autópályán elé sodródott a személyautó, amely előzőleg többször is letért az útról. A balesetben az autót vezető 36 éves nő meghalt, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár és a mikrobusz sofőrje könnyű sérüléseket szenvedett.

A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság szerda délután azt közölte: az elsődleges adatok szerint a Ford Fiesta a belső forgalmi sávban haladt, amikor eddig tisztázatlan okból többször is letért az útról, majd a szalagkorlátnak ütközött. A második ütközés után az autó besodródott a külső sávba, ahol a vele azonos irányban, a közlekedési szabályoknak megfelelően haladó Volkswagen Multivan típusú kisbusz vezetője már nem tudta elkerülni az ütközést.

A rendőrség közölte: a helyszínen tapasztaltak alapján a gépjárművezetőknél ittasság nem vetődött fel. A baleset körülményeit szakértő bevonásával a Kiskunfélegyházi Rendőrkapitányság vizsgálja – áll a közleményben.

A helyszínen lévő kollégánk jelentése szerint a sötétkék Ford Fiesta sofőre hunyt el, aki egyedül ült a kocsiban. Az államtitkár mikrobuszában ketten utaztak, Lázár János és a jármű vezetője, egy minisztériumi alkalmazott.

Horváth Attiláné, a Bács-Kiskun Megyei Kórház szóvivője elmondta, Lázár Jánost és gépkocsivezetőjét szerda reggel szállították be az intézmény baleseti sebészetére, mindketten könnyű, nyolc napon belül gyógyuló, kisebb sérüléseket, zúzódásokat szenvedtek. Ellátták őket, kezelésük további kórházi ellátást nem igényel, ezért elhagyhatták a kórházat.

Fazekas Géza ügyészségi szóvivő cáfolta azokat a sajtóhíreket, amelyek szerint az ügyészég átvette a nyomozást a rendőrségtől, mivel a Miniszterelnökséget vezető államtitkár mikrobuszát hivatásos rendőr vezette.

j

A helyszínen lévő kollégánk elmondása szerint az autópálya szalagkorlátja erősen eldeformálódott. A helyszínelés lezárása után közel engedték az újságírókat a roncsokhoz. Az autókat közelebbről megnézve az látszik, hogy a Lázár Jánost szállító, és az árokban landoló Volkswagen Transporter kisbusz eleje roncsolódott össze. A légzsákok kinyíltak, valószínűleg ennek is köszönhető, hogy az autóban ülők nem szenvedtek súlyosabb sérülést. A sötétkék színű Ford Fiesta baloldala teljesen összeroncsolódott, oldallégzsák nem volt benne, a kormánylégzsák nem nyílt ki.

A helyszínen látható féknyomok és a törmelékek, valamint az autók sérülései és elhelyezkedése alapján az látszik valószínűnek, hogy a Fiesta sofőrje elveszthette az uralmát az autó fölött. Nekiütközhetett a belső sávban a szalagkorlátnak, majd a menetirányra merőleges irányba fordulva sodródott a külső sáv felé. Ekkor ütközhetett a bal oldalának a mögötte haladó kisbusz. A Fiesta ezután megint megpördülhetett, és újra nekivágódhatott a korlátnak, majd a sztráda közepén állt meg, Lázárék kisbusza pedig az árokba csúszott. (Mindez hangsúlyozottan csak kollégánk következtetése a helyszíni nyomok alapján).

A Miniszterelnökség a balesetről szóló legelső hírben azt írta, hogy a belső sávban veszteglő autóval ütközött Lázár járműje. Kollégánk a helyszínen úgy értesült, hogy fél órával a baleset után még köd volt a helyszínen, így feltételezhető, hogy a karambol idején rosszak voltak a látási viszonyok.

Hasonló helyzetbe került Orbán Viktor embere 2000 őszén: Nógrádi László közlekedési miniszter hivatali autója az első Orbán-kormány ideje alatt volt halálos baleset részese. Egy avatóünnepségre tartva, a Balaton déli partjánál 140-nel előztek egy álló kocsisort, aminek az elejéről egy Trabant éppen balra kanyarodott.

Sokáig az sem tisztázódott, hogy a miniszteri Audi végig használta-e a megkülönböztető jelzéseket, vagy csak közvetlenül az ütközés előtt, a Trabant sofőrje mindenesetre nem nézett körül, és a két autó összeütközött. A civil kocsi mindkét utasa meghalt, Nógrádi három hét múlva lemondott, sofőrjét előbb jogerősen másfél év fogházbüntetésre ítélték, majd a Legfelsőbb Bíróság bűncselekmény hiányában felmentette.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport