Bajnai: Nem állok be a Gyurcsányt ostorozók kórusába

2012.10.26. 07:24
Az Együtt 2014 mozgalmat meghirdető Bajnai Gordon szerint annak kell lennie a miniszterelnök-jelöltnek, akinek a legnagyobb esélye lesz. Emlékszik még arra az MSZP-re, ami képes volt vállalni a fájdalmas intézkedéseket.

Felemelő volt a tömeg, inspiráló volt látni az emberek arcán a reményt és az elszántságot - mondta október 23-ai beszédéről Bajnai Gordon a Népszabadságnak adott interjúban. Az Együtt 2014-mozgalmat meghirdető politikus továbbra sem beszélt arról, ő lenne-e a miniszterelnök-jelölt. Szerinte egyelőre kifejezetten ártalmas személyi kérdésekről beszélni. Azt mondta, annak kell lennie a jelöltnek, akinek a legnagyobb esélye és támogatottsága lesz, hogy "ezt a sorsfordító változtatást vezetőként szolgálja".

A lap kérdésére, hogy milyen hibákra gondolt, amikor beszédében azt mondta, tanult ezekből, nem adott érdemi választ. Csak a visszakérdezés után ismerte el a következőket:

"Kötöttem olyan kompromisszumokat, amelyek ugyan nem az én területemet érintették, de a mai tapasztalatommal már nem fogadnék el. Láttam olyan kompromisszumokat és koalíciós megalkuvásokat, amelyek ártottak annak, hogy elérjük a fő célt."

Bajnai azt mondta, nem áll be a Gyurcsány Ferencet ostorozók kórusába, mert szerinte a volt kormányfő negatív megítélése messze erősebb, mint azt az egyébként valós hibák és tévedések indokolnák.

A szocialistákról többek között azt mondta, "emlékszem arra az MSZP-re is, amely 2009-ben, amikor engem pártonkívüli miniszterelnöknek jelölt, képes volt annak a fájdalmas felelősségnek a vállalására, amivel meg lehetett hozni azokat az intézkedéseket, melyek kivezették a szakadékból az országot".

Azért ha legközelebb találkozik Orbán Viktorral focimeccsen, üdvözölni fogja. "Most is így tettem volna, ha találkozunk."