Mégsem ellenőrizheti az MNB-t a Kehi

2012.10.28. 16:28
Félreérthető volt Navracsics Tibor korábbi törvényjavaslata, ezért a miniszter pontosított. Nemcsak az MNB lett kivételezett, azt is meghatározták, hogy a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal csak azokat a részben állami tulajdonú társaságokat ellenőrizheti, amiben az állam részesedése jelentős.

Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter vasárnap visszavonta korábbi törvényjavaslatát, amelyet úgy lehetett értelmezni, hogy a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) a Magyar Nemzeti Bank (MNB) tevékenységét is ellenőrizheti. A visszavonással egyidejűleg új javaslatot nyújtott be, amiben már egyértelmű, hogy a Kehi ellenőrzési jogosítványai az MNB-re nem terjednek ki.

Navracsics október 14-én terjesztette be eredeti indítványát, amivel az államháztartási törvényben rögzítette volna, hogy a Kehi minden olyan gazdasági társaságot ellenőrizhet, amelyben az államnak közvetlenül vagy közvetett módon részesedése van vagy volt az ellenőrzött időszakban. Mivel a szöveg nem tartalmazott utalást kivételekre, a Népszabadság egyik írása szerint az következhetett volna belőle, hogy a Kehi a jegybankot is ellenőrizheti.

Az igazságügyi minisztérium már a cikkre reagálva közölte, hogy a javaslatnak ez nem célja, hiszen a jegybank működését a törvény szerint az Állami Számvevőszék ellenőrzi.

"A kormány szándéka tehát eddig sem irányult és most sem irányul arra, hogy ezen változtasson. Az ezzel ellentétes sajtóhírek minden alapot nélkülöznek" - írta a KIM, amely már akkor jelezte, hogy módosítja a törvényjavaslatot.

A vasárnap benyújtott új változat szerint a Kehi ellenőrzési jogköre az MNB kivételével terjed ki minden olyan gazdasági társaságra, amiben az államnak, közvetve vagy közvetlenül jelentős, 25 százalékot meghaladó részesedése van.