Dobogókőt hó borítja

2012.10.29. 08:19 Módosítva: 2012.10.29. 17:46
A havazás miatt sokfelé megváltoztak az útviszonyok, lelassult a közlekedés, több baleset történt. A nyugati megyékben késnek a vonatok.

Dobogókő térségében megmaradt az éjszaka esett 2-4 centiméteres hó, de már nem esik, a hőmérséklet 1 fok körül alakul. Lőrincz László, a helyi sícentrum vezetője elmondta: a vasárnap reggel hullott ónos eső következtében fél napig jégpáncél borította a Dobogókőre vezető utakat, majd estére enyhült az idő. A lejtők sportolásra még nem alkalmasak.

Kurucdombon hétfő reggel 8 centiméteres hóvastagságot mértek, a Soproni-hegységben, Brennbergbányán 15 centiméteres hótakaró alakult ki, a Kékestetőn pedig 10 centiméter hó hullott. (A soproni mérőállomáson mért 8 centiméteres hóréteg közel sem rekordérték. Ugyanis mint kiemelték, 2003. október 23-án 28 centiméteres hó volt ugyanitt.)

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint estig főleg északon várható csapadék: a Tiszántúl északi részén eső, másutt havas eső, hó valószínű. Estétől a Dél-Dunántúlon és az Alföldön lehet ismét kisebb havazás.

Az északi szél a Dunántúlon, a Zemplénben és az Észak-Alföldön időnként megerősödik, itt olykor viharos széllökések is lehetnek. Délután 1, 5 fok, késő este -2, +3 fok lesz.

Az Útinform kora délutáni közlése szerint a hajnali havazás többfelé gondot okozott a közlekedésben.

Az utak országszerte vizesek, a Mátrát kivéve hómentesek. A Mátra magasabban fekvő területein, Kékestető és Galyatető környékén helyenként 15 centiméternyi hó hullott, így a hegyeken átvezető utakon a szokottnál jó néhány nappal hamarabb szórni és ekézni kellett. A térségben most is szórógépek igyekeznek megszüntetni a korán jött tél nyomait, írták.

Somogy megyében, a 67-es főút 61-es kilométerénél árokba borult egy fát szállító kamion. Az M3-as autópályán Gödöllőnél, a Budapest felé vezető oldalon több jármű ütközött össze, csak egy sávon halad a forgalom. A 4-es főúton Ceglédnél történt karambol, a 10-es főúton Pilisvörösváron ütöttek el egy gyalogost hétfőn reggel. Kecskeméten és az M5-ös autópálya környékén is többen karamboloztak.

A Bakonyban és az ország nyugati megyéiben több vonalon is késnek a vonatok, mert a havazás miatt nehezen állíthatók a váltók, és a felsővezetékre lógó faágak tartós zárlatokat okoznak – közölte Both Ferenc, a Mávinform sajtóügyeletese.

A Budapest–Székesfehérvár–Szombathely, a Nagykanizsa–Pécs és a Nagykanizsa–Dombóvár vonalon 40-50 perces, a Győr–Sopron és a Győr–Veszprém vonalon 15-25 perces késéssel közlekednek a vonatok.