Esővel és hidegfronttal indul majd a hét

2012.11.04. 16:08

Az Időkép számításai alapján a vasárnapi csendes, békés, enyhe időt követően hétfőn egy markáns hidegfront vet véget a nyugalomnak. Éjszaka eleinte csak északon és a Dunántúlon várható eső, záporeső, hétfőn reggelre azonban mindenütt beborul az ég. A front mentén - főként délen és keleten - akár záporok, zivatarok is kialakulhatnak, mögötte azonban csendes eső lesz a jellemző.

Nem fognak szomjazni a földek, a Dunántúlon hétfő estig néhol akár 15-20 mm eső is eshet. A front északnyugat felől a reggeli órákban fog érkezni, estére pedig el is hagyja a kelet-délkeleti határt, érkezésével a déli-délkeleti szél északnyugatira fordul, 60-70 km/órás széllökések várhatóak.

A hőmérsékleti eloszlás igen kontrasztosnak ígérkezik, míg északnyugaton akár 10 fok alá zuhanhat a hőmérséklet, addig délen-délkeleten a csúcshőmérsékletek a 20 fokot is elérhetik.

Erős hidegfronti hatásra készülhetünk, reumatikus és ízületi fejfájásra egyaránt panaszkodhatunk. Fejfájás is előfordulhat, melyet tovább fokozhat az erősen szeles idő.

Az OMSZ adatai alapján kedden és szerdán tovább fog hűlni az idő, megmarad a felhős ég és az erős szél is.