Megúszhatja az életfogytiglant a balotaszállási gyilkos

2012.11.09. 08:54 Módosítva: 2012.11.09. 09:03

Fordulatot hozott a 2008-as balotaszállási gyilkosságok ügyében a tegnapi kecskeméti tárgyalás, írja a Petőfi Népe. Az ügyész perbeszédében módosította a vádat, eszerint B. Árpád nem ölte meg mindkét német férfit, csak a fiatalabbikat, azt is erős felindulásból. A vádlott így megmenekülhet az életfogytiglani fegyháztól.

B. Árpádot 2010 decemberében első fokon életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélte a megyei bíróság, mert bizonyítottnak látta, hogy a fiatal jászszentlászlói férfi ölte meg egy szekercével 2008 októberében a balotaszállási tanyán lakó 73 éves magyar-német állampolgárságú férfit és annak 39 éves férfi élettársát.

Az ítéletet tavaly júniusban hatályon kívül helyezte a Szeged Ítélőtábla, mert megalapozatlannak találta az ítéletet. A pert így újratárgyalta a Kecskeméti Törvényszék, újra kihallgatták a vádlottat, tanúkat, és helyszíni szemlét is tartottak.

Az új tényállás szerint B. Árpád többször dolgozott a homoszexuális pár balotaszállási tanyáján, így 2008 nyarán is náluk lakott egy darabig. A fiatalabbik német, Andreas egyszer kikezdett vele, de a vádlott elutasította, ez később állandó konfliktusokhoz vezetett közöttük. Az idősebbik némettel viszont B. Árpád mindvégig jó kapcsolatban maradt, meleg pártfogója sokszor kisegítette pénzzel, támogatta tanulmányait, a vádlott ezért atyai jóbarátként tekintett rá.

A gyilkosság estéjén az ügyészség szerint az idős német további támogatást, pénzt ígért neki, ha homoszexuális kapcsolatot létesít vele. Ebbe a vádlott beleegyezett. A fiatal német erősen ittasan már arra érkezett haza, hogy élettársa mellett a levetkőzött B. Árpád fekszik az ágyban. Az ügyészség szerint Andreas ekkor egy szekercével háromszor lesújtott az idős német fejére, majd erőszakoskodni kezdett B. Árpáddal. B. Árpád kimenekült a házból, de elesett. Felkapott egy másfél méter hosszú vasrudat és a sötétben utánarohanó Andreas felé vágott. A vasrúddal a fején találta el, a német pedig belehalt a sérülésbe.

Az ügyész szerint a vádlott azért változtatta meg tucatszor a vallomását a nyomozás során és az előző tárgyalásokon, mert a homoszexuális aktus miatti nagyfokú szégyenérzet miatt nem számolt be korábban minden részletről.  A perbeszédben elhangzott: a nyomszakértő, fizikus és orvos szakértő szakvéleményei sem cáfolják kétséget kizáró módon B. Árpád vallomását. Azaz elképzelhető, hogy minden úgy történt, ahogy a vádlott végül elmondta: valóban talicskával tolta ki Andreas az idős német holttestét a szobából, és tényleg egy csapással végzett a fiatal némettel. A vascsövet a szemle során meg is találták a B. Árpád által megjelölt helyen.

Kérdés ezek után, hogy a bíróság miként ítéli majd meg: jogos védelmi helyzetben történt-e a második gyilkosság, Ha igen, akkor B. Árpádot nem lehetne büntetni Andreas megöléséért sem. Az ügyész szerint a vádlott nem jogos önvédelemből cselekedett, hiszen az ittas, dülőngélő németnél nem volt pisztoly, sem más veszélyes eszköz, amikor utánament az udvarra. Az ügyész szerint erős felindulásban elkövetett emberölésről van szó.

A vádhoz kötöttség elve miatt a bíróság már nem ítélheti el B. Árpádot két gyilkosság miatt, azaz életfogytig tartó fegyháztól nem kell tartania – legfeljebb tizenkét év börtönt kaphat.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport