Nyugdíjas nem kaphat végkielégítést

2012.11.10. 20:54
A nyugdíjasnak minősülő közalkalmazottnak nem jár majd végkielégítés, a munkaügyi központhoz elektronikus levélben is be lehet jelentkezni. Egyebek mellett ezt tartalmazza az a foglalkoztatási jellegű törvényeket módosító javaslat, amelyet a kormány szombaton terjesztett a parlament elé.

Az álláskeresési segélyt a jövőben nem hónapra, hanem napokra kell megállapítani. Ez annak a munkanélkülinek jár, akinek csak 5 év van még hátra a nyugdíjazásáig, és 45 napon át álláskeresési járadékban részesült. Az álláskeresési segély megállapításakor a legkisebb munkabér összegének 40 százalékát veszik alapul.

A törvényjavaslat lehetővé tenné, hogy az ügyfél emailben is be tudjon jelentkezni a munkaügyi központhoz, és ebben az esetben nem a személyes megjelenés határozza meg a járadék és a nyugdíj előtti álláskeresési segély folyósításának kezdő napját, hanem azt az online bejelentkezés időpontja.

Miután az új munka törvénykönyve megszüntette az átlagkereset fogalmát - helyette minden esetben a távolléti díj fogalmát használja -, a korábbi személyi alapbér helyébe pedig az alapbér lépett, a javaslat átvezeti ezeket a módosításokat a többi foglalkoztatási jogszabályon is.

Alkalmazó, foglalkoztató

A közalkalmazottnak nem jár végkielégítés, ha a közalkalmazotti jogviszonya megszűnésének időpontjában nyugdíjasnak minősül. Amennyiben a felmentésekor legalább 35 év közalkalmazotti jogviszonnyal rendelkezik, úgy jár neki a 40 éves jubileumi jutalom. A törvényjavaslat részkedezménnyel illeti meg a közfoglalkoztatót; ennek a mértéke a közfoglalkoztatott személyt megillető, az adó alapjának megállapításánál figyelembe vett bruttó bér (de legfeljebb a közfoglalkoztatási garantált bér 130 százalékának) tizenhárom és fél százaléka.

A munkahelyvédelmi akciótervben szereplő, a pályakezdők és 25 év alatti fiatalok foglalkoztatását elősegítő munkáltatói kedvezmények hatálybalépésével (2013. január 1-jén) megszűnik a Start kártya, de anélkül is járnak a munkaadóknak az új adókedvezmények. Persze ez év végéig kiváltott Start kártyák érvényességének végéig a korábbi kedvezmények igénybe vehetők.

A tervezet a filmiparra is kiterjeszti az egyszerűsített foglalkoztatás szabályait, ezen belül is a filmes statisztákra, de azzal a különbséggel, hogy a foglalkoztatási létszámnak nincs felső határa. A statiszták nettó jövedelme legfeljebb napi 12 ezer forint lehet.

A kormány azt is szeretné bevezetni, hogy rokkantsági ellátásban csak az a személy részesüljön, akinek a foglalkoztatása rehabilitációval sem állítható helyre.