Letöltendő börtön az M7-esen balesetező horvát miniszterelnök-helyettesnek

2012.11.14. 12:15 Módosítva: 2012.11.14. 13:32
Egy év tíz hónapos fogházbüntetésre ítélte a kaposvári törvényszék az időközben horvát miniszterelnök-helyettesnek választott Radimir Čačićot. Čačić 2010 januárjában okozott halálos balesetet az M7-esen, korábban azt mondta, bármilyen ítéletet elfogad. Tizenegy hónapot biztosan ülnie kell, két hónap múlva kell bevonulnia. Az ellenzék már az enyhébb, felfüggesztett fogházról szóló első fokú ítélet után lemondásra szólította, akkor azt mondta, csak akkor mond le, ha letöltendőt kap.

Jogerősen 1 év 10 hónap letöltendő fogházbüntetésre ítélte távollétében Radimir Čačićot a kaposvári törvényszék.  Az ítélet szerint Čačić leghamarabb 11 hónap után szabadulhat. A horvát politikus 2010. január 8-án borús, ködös időben 140-150 kilométeres sebességgel rohant bele autójával egy nála 20-50 kilométerrel lassabban haladó Skodába, aminek két utasa is életét vesztette.

Első fokon még gondatlanságnak minősítették a balesetet, de a másodfokú bíróság elhagyta az enyhítő minősítést, helyette a súlyosbító "nagyfokú figyelmetlenséget" hangsúlyozta. A miniszterelnök-helyettes pozitív személyi körülményeit, kifogástalan életvitelét és közlekedési előéletét viszont enyhítő körülményként értékelték. Mindezt figyelembe véve is a bíróság úgy ítélte meg, hogy "a büntetési célok elérése érdekében - nemcsak a speciális, hanem a generális prevenció érdekében is - a szabaságvesztés kiszabása szükséges".

Čačić Horvát Néppártja tagja volt a tavalyi választásokon győztes Kukuriku-koalíciónak, 2011. december 23. óta miniszterelnök-helyettes.

Čačićot első fokon, július 29-én még csak egy év három hónapos felfüggesztett fogházra ítélték. A horvát ellenzék, a HDZ vezetői már akkor lemondásra szólították, és két szociáldemokrata Mirela Holy környezetvédelmi miniszter és a házelnök Josip Leko is fenntartásait hangoztatta. Čačić a horvát tportal szerint akkor azt mondta, kizárólag akkor mond le, ha letöltendő büntetésre ítélik.

Čačić az eljárásban tagadta, hogy gyorsan hajtott volna, szerinte ő ment 100-120-szal, a Skoda viszont legfeljebb 50-70-nel. A Skodát vezető, magát rutinosnak mondó nő szerint 100-120-szal ment, ahogy az a vádiratban is szerepel. A műszaki szakértő is kizárta, hogy csak annyival haladt volna.

A horvát politikust 2010 nyarán a jogsegélyszolgálat keretében a horvát hatóságok gyanúsítottként kihallgatták. Az ügyben 2011 májusában emelt vádat a Kaposvári Városi Ügyészség halálos közúti baleset gondatlan okozása miatt. Čačić már az első tárgyalási napon jelezte, hogy nem kíván élni mentelmi jogával, bármilyen ítéletet kész elfogadni. Čačić magyar védője, Zamecsnik Péter azt mondta a tárgyalás után, hogy védence tiszteletben fogja tartani a bíróság ítéletét, "még ha azzal nem is értünk egyet".

A horvát miniszterelnöki hivatal egyelőre nem kívánta kommentálni az ítéletet, amiről még értesítést sem kaptak.

Az ítélethirdetés után fél órával a horvát sajtóban Čačićról még csak a Jutarnji List ír, de csak az idénre ígért, de elmaradt gazdaságélénkítő program apropóján. Egy órával később már elterjedt a hír. A tportal.hr Reutersre hivatkozó beszámolójában azt írja, hogy a kaposvári bíróság tájékoztatása szerint Čačićnak nincs joga fellebbezni, a fogházbüntetést pedig legkésőbb két hónapon belül meg kell kezdenie.