Orbán felköszöntötte Torgyán Józsefet

2012.11.20. 08:41

Orbán Viktor levélben köszöntötte egykori koalíciós partnerét, Torgyán Józsefet nyolcvanadik születésnapja alkalmából, közölte Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

„Azt hiszem, mindannyian arra vágyunk, hogy életünkben megadassék az a különleges pillanat, mely egyszerre alkalom az önfeledt örömre és a komoly számvetésre, a közösségre találásra és az önmagunkkal való szembenézésre, a hangos köszöntésekre és a csendes elmélkedésre. Arra a nagyon emberi pillanatra, amikor az egyszeri és megismételhetetlen művünkkel szembesülhetünk” – írta hétfői keltezésű levelében a kormányfő.

Hozzátette, „egy kerek és tiszteletet parancsoló” évforduló ilyen különleges pillanat lehet. Ilyenkor az ünnepelt nem csupán a magánéleti sikerek és kudarcok mérlegét olvashatja ki belőle, hanem a közösségért vállalt, az élet sűrű anyagából merített küzdelmeinek eredményeit is.
Mindez azonban az ünnepelt kiváltsága. A mi tisztünk a köszöntés – folytatta Orbán Viktor, jelezve: ez az évforduló feleségének és neki is alkalmat adott arra, hogy felidézzék azokat az éveket, melyeket „harcostársként, koalíciós partnerként hazánk szolgálatában” közösen tölthettek el.

Torgyán József a legnagyobb kisgazda. Nagykép
Torgyán József a legnagyobb kisgazda. Nagykép
Fotó: Kovács Attila / MTI

„Engedje meg, hogy 80. születésnapja alkalmából nagyrabecsülésemet fejezzem ki, és jó egészséget kívánjak!” – zárul Orbán Viktor Torgyán Józsefnek írt levele.

Torgyán József 1932. november 16-án született Mátészalkán. Egyetemi tanulmányait a budapesti jogi karon 1955-ben fejezte be, kitüntetéses diplomával. Politikai pályafutása kezdeteként, 1956-ban belépett a Független Kisgazda-, Földmunkás- és Polgári Pártba, majd az FKGP 1988-as újjászerveződésekor ismét bekapcsolódott a pártmunkába. 1990-től 2002-ig az FKGP országgyűlési képviselője, 1991-től 2002-ig elnöke volt. 1998. július 8-tól – a választások nyomán létrejött, Orbán Viktor vezette Fidesz–FKGP–MDF-koalícióskormányban – a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszteri posztot töltötte be, e tisztségéről 2001. február 8-án lemondott.