Selmeczi: Az MSZP visszahívta Bajnait

2012.11.26. 13:36
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • "A fegyvernek látszó oknyomozás azt semmisítette meg, aki kilőtte a patronokat." Pálffy szerint ezt bizonyítja, hogy Semjén kirakta a netre a dolgozatát, és azt is, hogy ötöst kapott rá. Gyurcsány szakdolgozata bezzeg azóta sincs meg.

    Pálffy megdicsérte Hiller Istvánt (MSZP) nyilatkozatáért az ügyben, és Huszár Tibor szociológust is, aki arról beszélt, miért adott ötöst Semjénnek. Pedig Pálffy szerint Huszár balos beállítódású.

  • Pálffy István (KDNP) szerint Kosztolányi Dezső elképedne, Mikszáth Kálmán pedig forog a sírjában. A hvg.hu Semjén Zsolt plágiumügye miatt borulnának ki a nagy magyar írók szerinte. "Ez a sajtó legalja, úgy hívják, hogy karaktergyilkosság" - mondta a hvg.hu cikkéről.

    Lezsáknek csendre kell intenie a felháborodottan morgó szocialistákat.

  • Cséfalvay Zoltán államtitkár válaszol, ő is úgy tudja, hogy sok embert érint a társasházak helyzete. A felvetett technikai javaslatokra most nincs idő, de kettőre azért kitér. Az ügyészségi törvényességi felügyelet megszüntetését méltatja a társasházak esetében. Ezt hosszan fejtegeti.

    A meghatalmazásokra is kitér, szerinte a mostani rendszer jó.

  • A haszonélvező is lehessen tisztségviselő, a végrehajtást első fok után is ki lehessen kényszeríteni, a társasház lehessen jogi személyiség, stb. Az érdekképviseletek kérik, vonják be őket a szabályozások előkészítésébe, úgy tűnik, ez a mondat a felszólalás lényege. Pál visszatér általában a társasházak jelentőségének leírására (kis falvak a városokon belül, fontos közösségek stb.)

  • Pál Tibor (MSZP) a társasházak közös képviselői érdekében beszél. Szerinte a közös képviselők munkája mára komoly, önálló szakma. Másfélmillió ember él társasházban, ismerteti. A társasházban élők felelősségéről beszél, és az épületek korszerűsítéséről. A lényegre csak e hosszabb felvezetés után tér rá: vannak jogszabályok, amelyek módosítása nem pénzkérdés, hanem csak szándék kérdése.

  • az oktatás - zárta mondandóját az államtitkár.

  • az, hogy belerondított?

    Kérem, szavazzanak!

  • Nem öröm persze a zárolás, de tudtak róla előre az egyetemek, és ahol nagy a baj, ott az állam majd átvállalja az adósságot. Különben is nem a Fidesz adósította el az országot.

    Hoffmannak nagyon nem tetszik, hogy Osztolykán kiszivárgott tanulmányokról beszél, holott még nincs döntés sem a keretszámokról, sem pedig a költségvetésről. A röghöz kötés szó használata pedig rémhírterjesztés, valójában csak hallgatói ösztöndíjszerződés van. Osztolykán olyan szavakat használ, ami nem méltó a parlamenthez szerinte, például "belerondítunk a képzési kínálatba".

  • Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár szerint Osztolykán felszólalása volt rémálom, nem az oktatáspolitika az. Szerinte baj, hogy Osztolykán folyton forintokról beszélt, pedig az oktatás nemcsak ebben áll. Különben is az egyetemeknek a hallgatói befizetőktől és pályázatokból is vannak bevételeik, tehát nemcsak az állami támogatás számít. A diákhitelt pedig komolyan támogatja az állam, az is számít.

  • Mitől lesz jobb az új rendszer? Miért lesz jobb, ha több tízezer diák nem tanulhat tovább? Osztolykán emlékeztet, hogy az EU célja a tudásalapú társadalom megteremtése. Ennek mond ellen a magyar politika szerinte. "Hidegen hagyja önöket, hogy szembe mennek mindenkivel" - vádolja a kormányt. Nincs foglalkoztatásbővítés, gazdasági növekedés az oktatás erősítése nélkül, mondta.

  • Az elempés Osztolykán Ágnes szerint rémálom van az oktatásügyben. Most a kiszivárogtatott felsőoktatási tervet támadja, szerinte hurkot vetettek a felsőoktatás nyakába. Annyira kevés pénz marad a rendszerben, hogy az már a működést veszélyezteti.

    Nem lesz már ingyenes közgazdász- és jogászképzés sem jövőre, de más területeken is csökkennek az ingyenes helyek. A szegények adósodjanak el - szerinte ezt üzeni Hoffmann Rózsa a diákoknak.

  • Soltész is idézi a vitanapot, Balog Zoltán miniszter akkori beszédét kivonatolja. Ezt itt újraolvashatja Ön is>>>

    Soltész méltatja, hogy a Fidesznek van cigány képviselője a parlamentben és az EP-ben is, és mindenféle esélyjavító programokkal dicsekszik. Biztos kezdet, Start program és közmunka, szerinte akkor is van 50 ezer új cigány közmunkás, ha nincs semmilyen hivatalos statisztika sem a dolgozók etnikumáról. Az iskolalátogatáshoz kötött családi pótlék is nagy eredmény szerinte. Örül minden javaslatnak még, szerinte is jó volt a vitanap.

  • Soltész Miklós államtitkár válaszol, aki annyiban egyetért Mirkóczkival, hogy a cigányoknak nemcsak a szavazatuk és a segélyezésük a fontos. Soltész is párhuzamot von az SZDSZ és az LMP között, szerinte e vadliberálisok azt hiszik, hogy csak jogok vannak, kötelezettségek nincsenek. Ugyanakkor Soltész szerint nem lehet erőszakkal megoldani semmit, így a felvonulásokat is elutasítja.

  • A bentlakásos iskolák rendszere a megoldás továbbá a Jobbik szerint, mert az iskolai erőltetett integrációt zsákutcának tartják. Szerinte az se normális, hogy a hétvégén megostromolták a hatvani rendőrséget. Szavak helyett tett vár és eseti bizottság felállítását.

  • Mik a Jobbik javaslatai? Az érpataki modell! A cigányság politikai elitjének felelősségét kell megállapítani. Elszámoltatással kell kezdeni az integrációt.

    Mi nem cigány és magyar között, hanem építő és romboló ember között teszünk különbséget - fejtette ki Mirkóczki.

  • Kérem, szavazzanak!

  • A jobbikos Mirkóczki Ádám a cigányságról szóló ülésnapot foglalja össze napirend előtt. Szerinte hasznos volt a vitanap, mert minden frakció színt vallott. Az MSZP a Kádár-rendszert sírja vissza, az LMP magyargyűlöletről tett tanúbizonyságot, a Fidesz-KDNP meg rózsaszín világot festett. Legalábbis Mirkóczki így emlékszik. Javaslatai csak a Jobbiknak vannak - mondta.

  • Őszi ülésszak, 26. ülésnap, nyitva van.

  • Két szocialista, Pál Béla és Tóth József közösen jegyzik azt az interpellációt, ami a panelprogram pályázatainak elbírálását sürgeti. Bertha Szilvia (Jobbik) ezen a címen "Hogyan ellenõrizhetõ az etnikai alapú támogatásra jogosultság?" nyilván arra lesz kíváncsi, hogy honnan tudja a kormány, hogy ki a cigány. A Jobbikból frissen kizárt Lenhardt Balázs megkérdezi a közigazgatási minisztériumot, hogy "Ez jogállam?". Tukacs István (MSZP) az éjszakai múszakos ápolók érdekében szól majd, és marad elég idő, akkor a jobbikos Rubi Gergely keresheti az önkormányzatok eladósodásának felelősét.

  • Nem rögtön kényszeríti a kormánytöbbség jegyzőkhöz járulni a szavazni akarókat, hiszen előtte a szokásos mederben megy majd a vitatkozás a parlamentben. Interpellációt adhat elő Tóth Csaba (MSZP), hogy a traffiktörvényt kritizálja, "Dohánypályázat, ami van is, meg nincs is!" címmel. Utána Kepli Lajos (Jobbik) aggódik az energiárak elszabadulása miatt. Szilágyi László (LMP) arról beszél majd, hogy szegényellenesnek látja az egészségügyet, majd a fideszes Pócs János érdeklődik a mezőgazdasági támogatások átalakításának menetéről.

  • Össze-vissza alakul a választási regisztráció

    Hétfőn még a végső szavazás előtt is módosítják a választási eljárásról szóló törvényt, amelyről a szocialisták kérésére név szerint szavaznak majd a képviselők. Hétfőn tíz törvénymódosítást szavaznak meg, köztük az iskolák államosításáról, a Kehi jogköreiről vagy a rakparti kikötők fővárosi kézbe adásáról. Kedden a közműszolgáltatások helyzetéről rendeznek politikai vitát, szerdán az alaptörvény harmadik módosítása kerülhet terítékre. Az is lehet, hogy a háromnapos ülésből négy nap lesz.