Ertsey Katalin felfüggesztette LMP-s tagságát

2012.11.27. 15:55 Módosítva: 2012.11.27. 19:59

Ertsey Katalin, az LMP országgyűlési képviselője kedden felfüggesztette párttagságát. A képviselő a párt tagságának levélben jelezte szándékát. A politikus a hét végéig gondolkodási időt kért, hogy ezalatt eldönthesse, a jövőben is rész tud-e venni az LMP képviselőjeként a munkában.

DBELO20110606033
Fotó: Beliczay László

Ertsey Katalin az MTI megkeresésére nem akarta kommentálni az információt.

A képviselő a levélben úgy fogalmaz, hogy a hétfői frakcióelnökségi szavazás miatt jutott erre az elhatározásra. Magyarázatként azt írja, hogy a választás "az ocsmány politikai alkuk és kontraszelekció diadala volt".

Szavai szerint Szél Bernadett képviselőtársával az elmúlt egy hétben voltak "az egyetlen lehetséges megoldás, majd hol emblematikus figurák, hol híd-emberek, végül amikor a politikai alkuk megköttettek, egyszerre lettünk feleslegesek, mert itt a tehetség, a szorgalom és a vezetési képesség olyan dolgok, amikre nincs igény". (Ertsey Katalin és Szél Bernadett múlt hét pénteken kaptak jelölést a frakcióvezetői tisztségre, de ezt nem fogadták el.)

Ami itt történik, az minden, ami ellen ezt a pártot annak idején létrehozták, és ebben mindkét oldal a legszörnyűbb oldalát mutatta ki – írja levélben Ertsey.

Megkerestük Szél Bernadettet, aki elmondta: nem elvi okokból, hanem családi okokból nem vállalta a frakcióvezetői felkérést, ugyanis két kisgyereke mellett további munkát már nem tudott volna ellátni. A képviselő nem tervez Ertseyhez hasonló lépést. Sajnálatosnak nevezte ugyanakkor, hogy a belső hálózatukról kikerülhetett egy szűk körnek szánt levél.

Lemondott Róna Péter

Lemondott az LMP párt alapítványának társelnöki posztjáról a neves közgazdász Róna Péter, írta kedd délután a Nolblog. Az oxfordi tanár az LMP kongresszusán az Együtt 2014-vel való csatlakozás ellen érvelt. A Nol által idézett soraiban azt írja: „Mára már megbántam, hogy egy pillanatra is elképzelhetőnek tartottam az együttműködést ezzel az álnok, cinikus és erőszakos bandával”.

05
Fotó: Barakonyi Szabolcs

A közgazdász, aki a párt által delegát tagja a Magyar Nemzeti Bank felügyelő bizottságának, az országból is távozik. „Évek óta küzdök azzal az érzéssel, hogy hazám, Magyarország nem az én világom. Rendre olyan dolgok történnek, velem és hozzám közel állókkal, amire nem találok ésszerű magyarázatot, ami csak egy olyan észjárásnak, viselkedési formának lehet a kimenete, amit én nem ismerek, nem vagyok képes felfogni. Az utóbbi hetek eseményei meggyőztek, hogy a küzdelem értelmetlen, Magyarország tényleg nem az én világom” – idézett a blog a Schiffer Andrásnak írt levélből.

Schiffer András megválasztása robbantott

Az LMP parlamenti frakciója hétfői ülésén Schiffer Andrást frakcióvezetővé, Karácsony Gergelyt, Osztolykán Ágnest és Dorosz Dávidot helyettessé választotta.

Az ellenzéki pártnak azért kellett új frakcióvezetőt választania, mert miután az LMP kongresszusa elutasította a csatlakozást az Együtt 2014-hez, Jávor Benedek - valamint háromból két helyettese, Szabó Tímea és Karácsony Gergely - lemondott. Így a párt képviselőcsoportját a harmadik helyettes, Mile Lajos vezette átmenetileg. Az LMP-frakció múlt pénteken közel kilenc órán keresztül tárgyalt zárt ajtók mögött, de akkor nem tudott döntésre jutni a frakcióvezetésről.  • Hírek
  • Személyi kölcsön