Hiller: Felháborító a Műcsarnok átadása

2012.11.27. 15:07 Módosítva: 2012.11.27. 15:09
Rossz és felháborító döntés a Műcsarnok tulajdonjogának átadása a Magyar Művészeti Akadémiának (MMA) - értékelte a kormány múlt heti határozatát kedden Budapesten Hiller István szocialista képviselő.

A Műcsarnok egész Magyarországé több mint 110 éve: 1896-ban adták át, és azóta egyetlen rendszer egyetlen kormányának sem jutott eszébe lemondani az intézmény állami tulajdonban tartásáról - emlékeztetett a volt kulturális miniszter a Műcsarnok előtt tartott tájékoztatóján.

Hiller István hangsúlyozta, hogy a Műcsarnokot most egy "nyilvánvaló politikai nézetazonosság" alapján létrejött szervezetnek kívánja átadni a kormány. "Az MMA nem fogja össze a teljes magyar művészetet, a Műcsarnoknak viszont nem az a feladata, hogy egy meghatározott ízlés, irány otthona legyen, hanem a teljes magyar kultúráé" - hangsúlyozta.

Felidézte, hogy a kormány két törvényjavaslat-csomagban próbálja megerősíteni az MMA "úgynevezett kultúrpolitikai pozícióját", ennek keretében történne meg a Műcsarnok és a Pesti Vigadó tulajdonátadása. Az MSZP a két javaslat állításait tételesen meg fogja cáfolni és nemmel fog szavazni - jegyezte meg.

A szocialista politikus emlékeztetett: a Műcsarnok épülete a világörökség része olyan kulturális műemlékekkel együtt, mint az Operaház vagy a Szépművészeti Múzeum, a tervezett döntés azonban erre a tényre sincs tekintettel. A kormány "kapkod és rohan" - vélekedett Hiller István, kiemelve: a tulajdonátadás már 2013. január 1-jén megtörténne. Ha 2014-ben az MSZP kormányra kerül, a Műcsarnokot visszaveszi állami tulajdonba és visszaadja a teljes magyar kultúrának - számolt be a párt terveiről.

Politikai megrendelés

A Hammerstein Judit által hétfőn ismertetett törvénymódosító javaslat az MMA rendes tagjainak számát 50 fővel 250-re tervezi megemelni, ami a kultúráért felelős helyettes államtitkár szerint biztosítja majd, hogy az MMA tagsága lefedje a magyar művésztársadalom egészét.

Hiller István erre a felvetésre válaszul úgy vélte, a teljes magyar kortárs kultúrát még egy 250 fős tagsággal rendelkező testület sem képviselné egészében. "Nekem egyébként sem meggyőző az az érv, hogy a politika előre megmondja, mi lesz egy művészeti akadémiával. Ez politikai megrendelésnek tűnik" - fűzte hozzá.