Görbi nem ért a Windowshoz

2012.11.28. 09:43

Egy billentyűzetről legelésző ormányos medve szimbolizálta élővilág és technika egymásra találását azon a sajtótájékoztatón, ahol a Microsoft által a Budapesti Állatkert számára kifejlesztett új szoftvereket mutatták be kedden. A helyszínen használható új interaktív játékok mellett egyszerűsödik az örökbefogadás és ezentúl telefonon is nyomon követhetjük majd támogatott állatunk sorsát.

Az állatkertnek régóta célja, hogy megtalálja a nyelvet, melyet ma a fiatalok használnak, foglalta össze intézményének motivációit Persányi Miklós főigazgató. Ebben pedig, tette hozzá, több mint tíz éve partnerük a Microsoft, amely olyan mértékben nőtte ki magát az Állatkert legnagyobb támogatójává, hogy arra már nincs is fokozat a szponzoraikat kategorizáló rendszerükben. Ennek a régi együttműködésnek új csúcspontja ez a mostani fejlesztés, amely XXI. századi eszközökkel hozza közel a gyermekekhez az eleven lényeket.

Ma már nem az ábrák mennek, ez is itt a fejünk fölött egy ámbrás cet, indított pusztító szóviccével az esemény moderátora, utalva arra, hogy a sajtótájékoztatót a májusban átadott Varázshegy mélytengeri vidéket idéző termében tartották. A terem nem csak a plafonról lelógatott cetszobor miatt volt alkalmas helyszínnek, hanem mert a fejlesztések többsége is kifejezetten az új épületegyüttes számára készült. A Varázshegy ügyes megoldás volt arra, hogy hogyan lehet egy állatkertet bővíteni állatok nélkül: a Csodák Palotájára hajazó játékokat vegyítették fosszíliákkal, csontvázakkal és kitömött állatokkal, most pedig erre húzott rá a Microsoft egy érintőképernyős, interaktív rendszert.

A másik nagy változás az örökbefogadási rendszert érinti, ezentúl ugyanis az interneten, sőt akár Windows-alapú telefonokról is örökbe lehet majd fogadni az állatkert lakóit. Az új weboldalon lehetőség van az állatok profiljának megtekintésére, az adoptálás mellett döntő szülők pedig hírfolyamban követhetik nyomon, hogy mi történik mostanság választottjukkal.

Illeszkedve a fejlesztésekről szóló előadások legjobb hagyományaihoz, ez a bemutató sem múlhatott el kitigrisezés nélkül. Ezt ezúttal Pultz Csaba, az Állatkert alapítványának elnöke követte el, amikor hálájuk jeléül egy évre örökbe adták az állatkert tigrisét, Nivát a Microsoft Magyarországnak. A választást az magyarázza, hogy a cég egyik legújabb szoftverének a dobozán is egy kis tigris látható. És mint kiderült, Niva ugyan nagy tigris, de a tavaly született kölykeinek hely hiánya miatt hamarosan távozniuk kell Budapestről, így őket mégsem lett volna elegáns örökbe adni.

Miután a bemutatón röviden megmutatták, hogyan lehet használni az új játékos és tudásbővítő szoftvereket, jött a rendezvény fő műsorszáma. A sajtómeghívó azt ígérte, hogy egy amerikai ormányos medve is ki fogja "próbálni" az informatikai eszközöket. A hasonló meghívókban szereplő idézőjelezések mindig gyanúsak, így arra értelemszerűen nem számítottunk, hogy az ormányos medve egy tablet fölött a mancsaival majd maga dönthet például az örökbe fogadást szándékozó szülök közül, de egy érintőképernyős rajzolást azért el tudtunk volna képzelni.

Ehhez képest volt megdöbbentően dadaista mindaz, ami történt: egy üres asztalra raktak egy sehova nem bekötött billentyűzetet, ezt teleszórták mazsolával, majd ide engedték felkúszni az öregesen mozgó állatot. Azért a mazsola, mondta el az állat gondozója, mert a darált leguán-belsőség nem nézett volna ki jól a billentyűzeten. A Görbinek keresztelt állat pedig kezdeti zavarát leküzdve, lelkesen kezdte elfogyasztani a fehér abroszon elhelyezett ergonomikus billentyűzetről a mazsolaszemeket, megmutatva, hogy azért az új innovatív technikák állatkerti alkalmazásában még bőven rejlenek lehetőségek.