A miniszterelnök már írja kérdéseit a hajléktalanságról

2012.12.04. 15:28 Módosítva: 2012.12.04. 16:20
A kormányfő azokon a településeken fogja levélben kikérni az emberek véleményét, ahol ez létező probléma, így Budapesten és a megyei jogú városokban.

Már zajlik a hajléktalanság kérdéséről szóló nemzeti konzultáció akciótervének kidolgozása. A kérdéssor összeállítása előtt Orbán Viktor kormányfő konzultál az érintett polgármesterekkel - közölte a miniszterelnök sajtófőnöke kedden.

Havasi Bertalan tájékoztatása szerint a miniszterelnök dolgozik azon, hogy mielőbb elindulhasson a nemzeti konzultáció a hajléktalanság kérdéséről. A kormányfő azokon a településeken fogja levélben kikérni az emberek véleményét, ahol ez létező probléma, így Budapesten és a megyei jogú városokban.

A mostani kezdeményezés illeszkedik az eddigi nemzeti konzultációk sorába, amelyek lényege, hogy a kabinet minden fontos kérdésben kikéri az emberek véleményét, a nemzeti ügyek kormányának tevékenysége ugyanis kezdettől fogva az emberekkel való együttkormányzáson alapul - mondta a sajtófőnök.

Orbán szerint életszerűtlen, hogy ne büntessék a hajléktalanságot

Orbán Viktor pénteki rádióinterjújában életszerűtlennek nevezte a hajléktalanság kérdésével kapcsolatos közelmúltbeli alkotmánybírósági (Ab) határozatot. Közölte, az Ab döntése után a kabinet egyeztet az önkormányzati vezetőkkel, és "valószínűleg az emberekkel is fog". A miniszterelnök szerint két lehetőségük van: vagy készítenek egy új törvényt az Ab határozatának megfelelően, vagy "ki kell mondani olyan alkotmányos elveket, akár az alkotmányban", amelyek lehetővé teszik, hogy az önkormányzatok úgy dönthessenek: közterületeiken ne élhessenek életvitelszerűen hajléktalanok.

A kormányfő hétfőn a parlamentben megerősítette: nemzeti konzultációba kezd a megyei jogú városokban, hogy kikérje az ott lakók álláspontját a kérdésről. Ha e vélemények eltérnek az Ab-állásfoglalástól - folytatta -, akkor a kormányzat olyan indítványokat terjeszt a Ház elé, amelyek jogszerűen lehetővé teszik, hogy a többség akarata érvényesüljön ebben az ügyben.

Az Ab a közelmúltban alaptörvény-ellenesnek nyilvánította és megsemmisítette a szabálysértési törvénynek azt a rendelkezését, amely szabálysértéssé minősítette a közterület életvitelszerű lakhatásra való használatát.

Az Együtt 2014 szerint a hajléktalanokat nem kezelhetik bűnözőként

Az Együtt 2014 közleményükben azt írták: az államnak van felelőssége a hajléktalanság ügyében, de nem az, hogy bűnösnek állítsa be és bűnözőként kezelje az áldozatokat. Orbán Viktor kormányfő az Alkotmánybíróság vonatkozó döntése után ismét nyilvánvalóvá tette, hogy az Ab csak eszköz az alkotmányosság látszatának fenntartásához, de bármikor partvonalra állítható, ha politikailag ez hasznos a hatalom birtokosainak, írják nyilatkozatukban.

Az Együtt 2014 szerint a kormányfő szavai azt vetítik előre, hogy ha a többség akarata eltér az Ab döntésétől, a hajléktalanság kriminalizálását az alaptörvénybe írják.
A választói mozgalom ezzel kapcsolatban arra emlékeztetett, hogy az alapjogokat nem az állam és nem is a többség adta, így emberi jogokat nem lehet többségi döntés alapján megvonni, sőt az alapjogok egyik funkciója éppen az, hogy a többséggel szemben védelmet nyújtsanak.