A jobbikos Bödecs a mandátumát is visszaadja

2012.12.04. 14:23 Módosítva: 2012.12.04. 14:38

Kilépett a Jobbik frakciójából Bödecs Barnabás országgyűlési képviselő – értesült az Origo. A lap információi szerint a párt délután fog közleményt kiadni az ügyben.

Novák Előd, a Jobbik alelnöke az Indexnek kijelentette, őket is meglepte a képviselő döntése, mert se kifelé, se befelé nem fogalmazott meg kritikát. Novák többet nem tudott mondani a kilépés hátteréről.

Bödecs Barnabás kedd délután egy közleményt adott ki, melyben bejelentette, hogy a frakcióból történt kilépés mellett visszaadja képviselői mandátumát is. Bödecs elmondása szerint személyes indokok vezették, melyeket nem kíván részletesebben megindokolni. Ugyanakkor a Jobbikot szakmai munkájával a továbbiakban is támogatni tervezi a most távozó képviselő.

Az idén ötvenéves Bödecs Barnabás a parlament honlapján fellelhető életrajza szerint Győrben született. A nyolcvanas években villamosvezetőként dolgozott a BKV-nál, majd pénzügyi tanácsadó lett a Volánbusznál. A magát civil környezetvédőnek nevező férfi 2005-től 2010-ig a Magyar Közlekedési Klub alelnöki tisztségét is betöltötte. 2009-től a Ciha-völgyi Bakonyvasút Szövetség elnöke. Országgyűlési képviselői mandátumát 2010-ben a Jobbik országos listáján szerezte.

Bödecs az országgyűlésben is a közlekedéssel kapcsolatos témákkal foglalkozott leginkább, számos indítványt nyújtott be a közösségi közlekedés témájában. Felszólalásaiban is sokat foglalkozott a buszgyártással és a vasúti közlekedés helyzetével. Emellett az energiaügyi albizottság alelnöki tisztségét is betöltötte.

November elején Lenhardt Balázs távozott a frakcióból. Lenhardt elmondása szerint többek között azért romlott meg végleg a viszonya a pártvezetéssel, mert a vezetőség tudta nélkül feljelentette Szegedi Csanádot. Ugyanakkor azt is elmondta, hogy lényeges stratégiai kérdésekben 2010 óta szembenállt a párt vezetésével.