18 év fegyház a rendőrgyilkos exrendőrnek

2012.12.05. 16:37 Módosítva: 2012.12.05. 17:54

Különös kegyetlenséggel elkövetett emberölésért nem jogerősen tizennyolc év fegyházbüntetésre és a közügyektől történő tíz évi eltiltásra ítélte szerdán a Budapest Környéki Törvényszék azt a volt szigetszentmiklósi rendőrt, aki idén nyáron több tucat késszúrással megölte volt barátnőjét.

Zámbó Csaba a nyomozás során és a bíróság előtt is beismerte tettét, bár annak súlyát erős felindulásra, illetve "érzelmi viharra" hivatkozva igyekezett enyhíteni. Az elmeorvosi szakvélemény szerint a férfi nem szenvedett kóros tudatállapotban, amikor 83 késszúrással szerelemféltésből megölte a vele korábban munkakapcsolatban is álló fiatal nőt, majd öngyilkosságot kísérelt meg.

A szerelmi kapcsolat 2010 elejétől szövődhetett a Szigetszentmiklósi Rendőrkapitányság két nyomozója között – idézte korábban a bíróság hírlevele a vádiratot. A nő ekkor még házasságban élt, 2011 márciusában vált el férjétől. A vádlott rendszeresen hazajárt Ráckevére korábbi kapcsolatából származó gyermekeihez, akiket anyagilag támogatott, és 2011 telén hozzájuk is költözött. Emiatt többször vita alakult ki a vádlott és a sértett között – írta a mai tárgyalásról a Velvet.

Az asszony 2012 februárjában szakított a vádlottal. A későbbiekben gyakran összekülönböztek szolgálati helyükön. A konfliktusok miatt a vádlottat áthelyezték egy másik osztályra. A férfi azonban munkaidő után is gyakran kereste, zaklatta volt szerelmét, hogy rendezzék kapcsolatukat, de az asszony döntése véglegesnek látszott.

A férfi azonban a távolság ellenére sem tudott megnyugodni, "felejteni". Július 5-én is többször kereste telefonon a nőt, késő este pedig dunavarsányi otthonából volt barátnőjéhez Szigetszentmiklósra ment. A társasházi lakásban beszélgetni kezdtek, majd hangos vita alakult ki közöttük. Veszekedés közben a vád szerint a férfi egy fiókból elővett egy konyhakést, és 83-szor megszúrta a nőt. Az áldozat halálát - a vádirat szerint - a tüdőt és a szívet ért 12 szúrás okozta (ezek egyenként, önmagukban is halálosak voltak).

A bűncselekmény elkövetése után - ugyanazt a kést használva - Zámbó Csaba öngyilkosságot kísérelt meg, többször has- és szívtájékon szúrta magát. A férfit súlyos sérülésekkel szállították kórházba.

Az ítélet indoklásában Surdy Miklós bíró egyebek mellett hangsúlyozta: a 83 késszúrás túlmutat az erős felindulásra utaló körülményeken, amit alátámaszt az is, hogy a vádlottban hosszú ideig gyűlt a szakítás miatti harag, keserűség. A hasonló bűncselekmények alapeseténél kiszabható 15 éves középmértéktől most a minősítő körülmény (a különös kegyetlenség súlya) miatt tért el felfelé a bíróság, figyelembe véve a gyilkosság megtorló jellegét is.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport