Kövérnek is tetszik Áder döntése

2012.12.06. 18:35

Kövér László jónak tartja, hogy az Alkotmánybíróság (Ab) elé kerül a választási eljárási törvény. Az Országgyűlés elnöke ugyanakkor egy csütürtüki sajtótájékoztatón megjegyezte, hogy az ő alkotmányos meggyőződését nem sérti a választási eljárási jogszabály.

Kövér szerint az Ab-nak a törvényről hozott akár pozitív, akár negatív döntése "lezárhatna bizonyos későbbi vitákat és elébe mehetne ellenzéki politikai manipulációs törekvéséknek", amelyek adott esetben egy választási eredmény legitimitását próbálnák kétségbe vonni.

Ez mind semmi, Áder döntését a Fidesz is üdvözölte: „Egy új választási rendszer számtalan részletszabályt tartalmaz. Fontos dolognak tartjuk, hogy ezek mindegyikéről az alkotmánybírák véleményt nyilváníthassanak. Ezért üdvözöljük Áder János köztársasági elnök úr döntését, és várjuk az Alkotmánybíróság állásfoglalását" – áll a párt közleményében.

Az MSZP üdvözli

Az MSZP méltányolja, hogy a köztársasági elnök előzetes normakontrollra az Alkotmánybíróságra küldte a törvényt, de Mesterházy Attila pártelnök sajnálja, amiért az államfő nem a jogszabály egészéről kért vizsgálatot.

Az MSZP elnöke közleményében üdvözölte, hogy Áder János részben fontolóra vette a jogszabállyal kapcsolatos aggályaikat, és azt írta, reméli, hogy az Ab felelős, a nemzet érdekeinek megfelelő döntést fog hozni.

A szocialistáknak továbbra is az a meggyőződésük, hogy a Fidesz-KDNP szavazataival elfogadott választási eljárási törvény felszámolja a demokratikus választási rendszert – olvasható a közleményben.

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) szerint a szabad választás a demokrácia egyik alapja, ezért nagyon fontos, hogy az ezt szabályozó törvény tisztaságához semmi kétség ne férjen. Harrach Péter frakcióvezető szerint mivel a választási eljárásról szóló törvény elfogadását sok vita övezte, mindenkinek megnyugtató lehet, hogy az Ab mondja ki ítéletét az elfogadott jogszabály felett.

Az LMP és az Együtt 2014 is üdvözölte Áder lépését.

Karácsony Gergely, az LMP frakcióvezető-helyettese azt mondta, nagyra becsülik az államfőt a döntésért, de hozzátette, hogy egy „normális országban" fel sem merült volna annak a lehetősége, hogy a köztársasági elnök aláírjon egy nyilvánvalóan alkotmányellenes törvényt.

Az Együtt 2014 szerint az államfő alkotmányossági vétója egy utolsó esélyt kínál arra, hogy a választópolgárok egy minden szempontból demokratikus folyamat során választhassanak 2014-ben.