Emma
-2 °C
6 °C

Délen akár 30 centiméternyi hó is eshet

2012.12.07. 12:28 Módosítva: 2012.12.07. 12:31
Szombaton az ország déli, délnyugati területein intenzív havazásra kell készülni, helyenként több mint 30 centiméternyi friss hó is hullhat. A fokozatosan erősödő szél hatására sok helyen hófúvás is várható, és elsősorban a déli területeken jelentős hóakadályokkal is számolni kell.

A meteorológiai szolgálat figyelmeztető előrejelzéseszerint pénteken napközben főként északkeleten lehetnek jelentéktelen hózáporok. Estétől a Dunántúl nyugati részén kezd havazni, amely az éjszaka folyamán a Dunántúl nagy részére kiterjed.

Szombat reggelig többnyire maximum 5 centiméteres hóra lehet számítani, délnyugaton várható nagyobb mennyiség. A hajnali órákra megerősödő szél miatt helyenként már kisebb hóátfúvások is lehetnek.

Szombaton az ország déli megyéiben, a dél-dunántúli, dél-alföldi régióban intenzív havazás várható. Ezeken a területeken 10-20 centiméter, a déli határ mentén, főként Baranya megyében 30 centiméter friss hóra is számítani lehet. Az ország északi részén a jelenlegi meteorológiai számítások szerint csak néhány centiméter hó eshet.

Ezzel egy időben az északkeleti szél tovább erősödik, helyenként viharossá fokozódik. Országszerte óránként 50 kilométeres erősségű széllökések várhatók, de több helyen az óránkénti 60-70 kilométeres erősséget is elérheti. A már hóval borított tájakon a Dunántúl déli részén, később főként az Alföld déli részén a viharos szél helyenként jelentős hóakadályokat is emelhet.

Vasárnapra további 3–8 centiméter hó eshet, és az erős vagy viharos északias szél az addig hófúvástól mentes területeken is komoly problémákat okozhat.

Összességében nagyobb mennyiségű hó a déli és keleti, a legkevesebb az északi területeken várható.

A folytatásban marad a hideg, téli idő éjszakai kemény mínuszokkal, de napközben sem lesz melegebb 0–1 foknál.