Találomra választotta ki áldozatát a gyilkos

2012.12.07. 14:07 Módosítva: 2012.12.07. 14:08

Egy évvel ezelőtti gyilkosság elkövetőjét fogta el a rendőrség, a most 24 éves fiatalember több tucatnyi késszúrással végzett egy találomra kiválasztott, szintén 24 éves férfival tavaly novemberben a XXII. kerületben, a Gyula vezér lépcsőnél, mondta Sulányi Vilmos, a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) életvédelmi alosztályvezetője sajtótájékoztatón pénteken.

A rendőr alezredes elmondta, hogy a gyanúsított, akinek előzetes letartóztatásáról pénteken dönt a bíróság, beismerte tettét. A bűncselekmény hátterében az állt, hogy az elkövető pszichés zavarokkal küszködött, öngyilkos akart lenni, de előtte tesztelni akarta, hogy késsel milyen sérülést lehet okozni. Sulányi Vilmos elmondta: a tavaly november 23-án történt támadás „elképesztő brutalitással zajlott le", a 24 éves, környéken lakó áldozattal testszerte több tucatnyi késszúrással végeztek.

Az alezredes szerint a nyomozás során minden jel arra utalt, hogy útonálló volt a támadó. November végén jutottak olyan információhoz, ami elvezette őket a büntetlen előéletű elkövetőhöz. Az alosztályvezető további részletet nem árult el arról, hogyan azonosították a férfit.

Elmondta, hogy a gyanúsított véletlenszerűen választotta ki áldozatát, napokig tartó terepszemlét végzett. A bűncselekmény napján a buszmegállónál elemezte a leszállókat és az alapján választotta ki áldozatát, hogy vele egy súlycsoportú volt, így bízhatott abban, hogy a tervét sikeresen végrehajtja. Követte a munkából hazatérő áldozatát, majd megelőzte és megkérdezte tőle, mennyi az idő. Ekkor az áldozat szembefordult vele, a támadó pedig azonnal lesújtott rá. Az áldozat ellenállt, egy rövid időre a támadó fölé is kerekedett, de a folyamatos szúrások miatt végül elvesztette erejét.

Sulányi Vilmos külön kitért arra is, hogy a gyanúsított nem beszélt senkinek a bűncselekményről, ezért is volt nehéz eljutni hozzá, továbbá azért is, mert semmi kapcsolata nem volt az áldozatával. A gyanúsítottnál házkutatást is tartottak, és megtalálták a bűncselekményhez használt kést, amelyről az alezredes elmondta, hogy az egy vadásztőrré átalakított, nem rendszeresített rohamkés, amelyet a gyanúsított korábban apjától kapott ajándékba.

Arra az újságírói kérdésre, hogy a tette után a gyanúsított tényleg megpróbált-e öngyilkos lenni, Sulányi Vilmos azt mondta, megkísérelte, de a fájdalom miatt abbahagyta. A bűncselekmény minősítésével kapcsolatban azt mondta, a különös kegyetlenség mellett vizsgálják a nyereségvágyat is, mert eltűnt a helyszínről a sértett mobiltelefonja. Az áldozatnak egy kiskorú gyereke is volt.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport