A havazás miatt nem szavaznak a romániai magyarok

2012.12.09. 13:12 Módosítva: 2012.12.09. 13:14

A magyarság arányának nem megfelelő súlyú lehet az RMDSZ parlamenti súlya, ha nem nő a választási hajlandóság Románia magyarlakta területein, mondta az Indexnek a párt főtitkára és kampányfőnöke. Kovács Péter beszámolója szerint az érintett területeken folyamatos a havazás, eddig 20-40 centi hó esett, és az emberek nem mennek ki otthonról. Emiatt a becslések szerint 11 óráig 27 százalékkal kevesebben mentek el szavazni, mint a románok lakta megyékben.

Ha a helyzet nem változik, az RMDSZ 3,8-4,2 százalékot kaphat, ami nem reprezentálná a parlamentben a magyarok arányát. Ehhez Kovács szerint legalább 5 százalékot kell elérniük.

A legkevesebben Temes megyében szavaztak: itt a részvétel nem érte el 2,5 százalékot, de a székelyföldi megyék is sereghajtók között vannak: Kovászna megyében a jogosultak 3, Hargita megyében 3,5 százaléka szavazott a reggeli órákban.

Az első órákban tucatnyi szavazóhelyiség nem nyitott ki, mert még az urna-biztosok sem tudták megközelíteni a szavazóhelyiséget. A Bánságban több főútvonal is járhatatlan volt vasárnap reggel: az egyik ellenzéki párt elnöke emiatt nem tudott eljutni Temesvárról a magyar határ közelében fekvő Nagyszentmiklósra szavazni és választókerülete egy másik városában adta le voksát.

Ha itt-ott késéssel is, de mindenütt megkezdődött a szavazás, a hatóságok pedig közölték, hogy a fennakadások ellenére nem lesz hosszabbítás: helyi idő szerint 21 órakor véget ér a voksolás.

Vasárnap egyfordulós parlamenti választásokat rendeznek Romániában, amelyen 315 képviselői és 137 szenátori választókerületben választják meg az ország kétkamarás parlamentjének törvényhozóit.