Nagyüzemre készül a Diákhitel Központ

2012.12.10. 09:11 Módosítva: 2012.12.10. 09:12

A Diákhitel 2-nek nem volt olyan pozitív a fogadtatása, mint annak idején az „ingyenpénzként” elkönyvelt eredeti diákhitelnek – mondta a Magyar Hírlapnak Bugár Csaba, a Diákhitel Központ Zrt. vezérigazgatója. Az új hitellehetőséggel most 4950 hallgató élt, pedig eredetileg egy felmérés azt mutatta, hogy az új önköltséges hallgatók harminc százaléka is igényelheti majd a Diákhitel 2-t. A diákhitel szabadon felhasználható a tanulmányok ideje alatt, a Diákhitel 2 csak a képzési költségekre fordítható. Előbbi kamata évi 8 százalék, a Diákhitel 2-é az állami kamattámogatásnak köszönhetően 2 százalék.

A költségtérítéses hallgatók az előző években a „hagyományos” diákhitel keretében szemeszterenként átlagosan 210-220 ezer forintot vettek fel. Most a Diákhitel 2-vel  az önköltséges diákok átlagosan 230 ezer forintot igényeltek. A bizalmatlanságnak és a kezdeti tájékozatlanságnak is betudható, hogy több mint ötszáz önköltséges hallgató, aki jogosult lett volna a Diákhitel 2-re, mégis a Diákhitel 1-et vette fel nagy összegben nyolc százalék kamatra.

A Diákhitel Központ vezetője szerint a felsőoktatás sosem volt „ingyenes”, rengeteg pénzt emészt föl. A most kialakult felhördülés annak szól, hogy egy évtized után másfajta finanszírozási rendszert akar a kormány bevezetni. Bugár Csaba egyetért a kormány kommunikációjával: senkinek nem kell fizetnie azért, hogy tanulhasson - vagy állami ösztöndíjas lesz valaki, vagy diákhitelből fedezheti tanulmányait.

Mivel jövőre jelentősen csökken a teljes állami támogatású hallgatók száma, a Diákhitel Központ  jövő évi üzleti terve azzal számol, hogy akár a diákok háromnegyede igényelhetné a kétfajta hitelkonstrukció valamelyikét. Ha a kormány ígérete szerint az állami szférában elhelyezkedőktől átvállalnák a Diákhitel 2 visszafizetését, a törlesztést átvállaló cégek pedig adókedvezményt kapnak, Bugár Csaba szerint a bírálatok teljesen okafogyottá válnának.