Egyetemisták foglalták el a szegedi kormányhivatalt

2012.12.10. 11:59 Módosítva: 2012.12.10. 14:04

A Szegedi Tudományegyetem hallgatói önkormányzatának szervezésében három szegedi oktató és negyven szegedi egyetemista, köztük a Hallgatói Hálózat aktivistái, elfoglalták a Csongrád Megyei Kormányhivatal földszintjét. Az MTI tudósítása szerint a hallgatók a kormányhivatal aulájában ülnek, lábuknál egy hosszú lánccal összekötve. Az egyik transzparensen ez olvasható:  "10 480 állami finanszírozott hely. Nem. Nem engedünk a kormánynak".

Az SZTE EHÖK közleménye szerint a diákok azért mentek a kormányablakhoz, mert azt hivatalosan a magyar állampolgárokkal való kapcsolattartásra hozták létre. A diákok magyarázatot követelnek "a felsőoktatást romba döntő intézkedésekre". A terület közforgalmú helynek minősül, az aktivisták a kormányhivatal mindennapi működést nem akadályozzák.

Török Márk, a Szegedi Tudományegyetem hallgatói önkormányzatának elnöke a kormányhivatalban azt mondta: az elmúlt egy évben ötödére csökkent az államilag finanszírozott hallgatói létszám, Szeged esetében ez azt jelenti, hogy a legtöbb egyetemi képzés veszélybe került.

Nem Magyarországon él az, aki nem látja, a felsőoktatás valamennyi szereplője kétségbe van esve – fogalmazott a hallgatói vezető, aki úgy látja, minden erkölcsileg vállalható eszközt igénybe kell venni érdekeik képviselete érdekében. A következő napokban országszerte nagyon sok kisebb-nagyobb tiltakozó akció lesz, ha ezek nem érnek célt, a teljes felsőoktatást érintő sztrájk jöhet – mondta az elnök.

A kormány a múlt héten arról döntött, hogy 2013-tól az alapképzésben csak 10 ezer hallgató tanulmányait finanszírozza. 40 ezren csak részösztöndíjat kapnak, képzési költségük másik felét nekik kell kifizetni vagy erre diákhitelt vehetnek fel.

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) ezután bejelentette: a következő időszakban tüntető akciókkal akarnak fellépni a kormány elfogadhatatlan oktatáspolitikájával szemben. Szerdán Budapesten és az ország más egyetemi központjaiban tüntetéseket is tartanak. Az egyetemi és főiskolai hallgatói önkormányzatok sztrájkbizottságot hoznak létre a helyi cselekvési terv kidolgozására.