Elektromos hiba okozta a paneltüzet

2012.12.10. 09:49 Módosítva: 2012.12.10. 14:24
Az első vizsgálatok szerint elektromos hiba okozta a hétfő délelőtti tüzet a XV. kerületi tízemeletes panelház nyolcadik emeletének egyik kétszobás lakásában.

Weisz Gábor Miklós, a társasház közös képviselője szerint a lángok a konnektorból csaptak ki, a tűz innen terjedt át rövid idő alatt a helyiség egyéb részeire, ami teljesen kiégett. Jelentős károk keletkeztek a kigyulladt lakás alatti szinteken is, több szoba teljesen beázott, tönkretéve a lakók ingóságait.

A tűz akár emberéletet és sokkal nagyobb károkat is okozhatott volna, ha a panelprogram keretében októberre nem készült volna el a társasház teljes felújítása, ami tűzvédelmi szempontból is sokkal biztonságosabb lett, írta a közös képviselő.

Kisdi Máté, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője elmondta: a tűzoltók a legmagasabb, ötös fokozatú riasztással vonultak a helyszínre. A gyors beavatkozásnak és a nemrég felújított ház tűzbiztonsági rendszerének köszönhetően a lángok nem terjedtek tovább.

A ház jól működő füstelvezetője kivezette a folyosón felgyülemlett füst nagy részét. Az 50 négyzetméteres lakás két szobája teljesen kiégett. A lángok kicsaptak a folyosóra, megperzselve több szomszédos lakás bejárati ajtaját.

A nyolcadik, a kilencedik és a tizedik emeletet átmenetileg ki kellett üríteni. A tűz elől többen a tetőre menekültek, őket emelőkosarakkal hozták le.

A tízemeletes ház felső három szintjén lévő lakásokba a tűz megfékezése és az épület átszellőztetése után a lakók visszatérhettek, a tűzvizsgálók pedig megkezdték a vizsgálatot a kiégett lakásban.