Használhatatlan utat adott át Szijjártó

2012.12.11. 10:26 Módosítva: 2012.12.11. 12:35

A Gyulához tartozó Dénesmajor és a romániai Nagyzerind közötti, 2,55 millió euróba kerülő utat november 29-én adták át. A főleg uniós támogatásból megvalósult 700 milliós beruházás avatóünnepségén a külgazdasági államtitkár a Trianon-okozta verenyképességi hátrányról, Görgényi Ernő gyulai polgármester pedig arról beszélt, hogy "most 92 év igazságtalanságát próbálják helyrehozni" – írja a magyarnarancs.hu.

Az útavatás szépséghibája, hogy a megnyitás után az utat betontömbökkel és sorompókkal azonnal le kellett zárni. Románia egyelőre nem tagja a Schengen-övezetnek, ezért az út csak akkor lenne használható, ha határátkelőt is építenének és biztosítanák a szükséges személyzetet. A tudósítás szerint az új utat azért sem igen lehet használni, mert a magyar közúthálózattal egy nagyon rossz minőségű út köti csak össze.

Görgényi Ernő a cikk megjelenése után közölte, hogy sem olyat, sem ahhoz hasonlót, mint amit a szemlézett riport neki tulajdonít, nem mondott. A beszédében Trianonra csak annyiban utalt, hogy a békediktátum kettévágta a gazdasági térséget. A történtekhez annyit fűzött hozzá, hogy az uniós támogatás megítélésekor még Brüsszelben is Románia 2012-es schengeni csatlakozásával számoltak.