Siralmas a ferihegyi karbantartás a szakszervezet szerint

2012.12.13. 16:51 Módosítva: 2012.12.15. 11:09

Az a meglepő, hogy eddig nem volt leállás Ferihegyen, állítja csütörtöki közleményében a Légiközlekedési Egyesült Szakszervezet (LESZ). Délelőtt közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, hogy a Légügyi Hivatal vizsgálja, mi okozta a múlt pénteki leállásért felelős műszaki hibát, a repülőtér irányítótornyának és az elektromos ellátórendszernek a sérülését.

A szakszervezet üdvözli a kivizsgálásról szóló bejelentést. Szerintük az épület-és épületgépészeti karbantartás, valamint a műszaki mentés siralmas állapotban van, a múlt pénteki üzemzavar "a karbantartási tevékenység évek óta tartó visszafejlődésének eredménye". A probléma szerintük a karbantartási feladatok kiszervezésével kezdődött. Azzal vádolják az Airport Facility Management (AFM) Kft-t és alvállalkozóit, hogy a munkavállalók juttatásain spórolnak, és állandósult a szükséges eszközök és berendezések hiánya.

A szakszervezet azt állítja, hogy állandó csúszásban van a felújítási ütemterv végrehajtása, rendszeresek a csőtörések és beázások. Heteken át csöpögött a csatornalé idén ősszel az új terminál álmennyezetéből, a probléma elhárítása után a felülfertőtlenítés elmaradt, a szellőző és légkondicionáló berendezésekben ujjnyi vastagon állt a por és a penész, sorolják. A LESZ azt is hozzáteszi, hogy a világítórendszer karbantartásának akadozása miatt novemberben
visszaminősítették a repülőtér legjobban felszerelt pályabevezető rendszerét, amelyen erős ködben
már nem szállhatnak le repülőgépek.

A műszaki mentőszolgálatnál a szakszervezet szerint korábban 25-30 ember dolgozott, de mára csak 9-en maradtak, és egyszerre csak 2 ember teljesít szolgálatot.