Az influenzát komolyan kell venni

2012.12.17. 08:55 Módosítva: 2012.12.17. 09:00

Küszöbön az influenza: tizennégy európai ország számolt be szórványosan előforduló járványokról, közölte az ÁNTSZ. Közeledik a szezon, de még nem késő védőoltást kérni.

A figyelőszolgálat őszi indulása óta folyamatosan növekszik az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók és a légúti mintákból kimutatott vírusok száma.

A szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy az influenzát komolyan kell venni. A statisztikai adatok szerint évente az európaiak átlagosan tíz százaléka megfertőződik, és több százezer ember szorul kórházi ellátásra az influenzával összefüggésbe hozható megbetegedések miatt.

A legveszélyeztetettebb csoportba tartoznak a kisgyermekek, az idősebb korosztályok és a krónikus betegségben szenvedők, de akár egészséges embereknél is kialakulhatnak súlyos szövődmények, mint például tüdő-, szívizom-, vagy agyvelőgyulladás. Az influenza esetenként akár halálhoz is vezethet, figyelmeztet az ÁNTSZ.

Az idei szezonban 1,3 millióan kaphatnak ingyenes oltást. A jogosultak köre megegyezik a múlt évivel, de egy új oltóanyagnak köszönhetően a vérzékenységben szenvedők is részesülhetnek védőoltásban.