Orbán: Állampolgárok helyett a polgárok állama

2012.12.17. 12:18

A hétvégén komoly fogászati műtéteken áteső miniszterelnök hétfő délelőtt köszöntötte a járási hivatalok helyszínen felesketett új vezetőit. A Millenáris dísztermében megtartott ünnepélyes eskütételen Orbán mellett felszólalt Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, a közönség soraiban pedig helyet foglalt Németh Lászlóné fejlesztési miniszter, Boross Péter egykori miniszterelnök és Kerényi Imre is.

Az elsőnek felszólaló Navracsics Tibor arról beszélt, hogy a hátralevő két hétnyi felkészülési idő után, január 2-án elinduló járási hivatalok egyszerre fogják képviselni a nem gúzsba kötő hagyományt és azt a korszerűséget, ami a hagyomány tapasztalatain áll. A harmadik szakaszába érkező közigazgatási átalakítás során sokat dolgoztak, de az Antall-kormány és Boross Péter egykori miniszterelnök érdemei is elvitathatatlanok, fogalmazott Navracsics. Szerinte az államnak a közbizalom letéteményesének kell lennie, ehhez pedig többek között az kell, hogy a közalkalmazottak saját karrierszempontjaikat a köz érdeke alá rendeljék.

A járások miniszterének felszólalása után a korszerűség és a hagyomány jegyében egy 12 éves leány köszöntötte advent alkalmából egy népdallal az egybegyűlteket, majd pedig Orbán Viktor miniszterelnök foglalta össze az új közigazgatási rendszer erényeit.

A miniszterelnökön egyáltalán nem látszott, hogy fogászati műtétje miatt nehezére esne a beszéd, szokásos lendületével lépett a színpadra. Elsőként ő is Boross Pétert köszöntötte, aki a közigazgatás átszervezésének kezdetekor a 2010-ben szétvert ellenzék helyett ellátta az ellenzék funkcióit és számtalan szakmai tanácsot nyújtva befolyásolta az új közigazgatási rendszert. Majd pedig Navracsics Tiborhoz fordult és megköszönte neki eddigi munkáját és azt, hogy bátor emberként bele mert vágni a közigazgatás átalakításába.

Orbán ezután Mikszáthot idézte, aki valahol azt írta, a magyaroknak jobb szívük van annál, mint hogy jó közigazgatásuk legyen. A miniszterelnök szerint a cinikus kikacsintás és a pipafüst mögül kiviláglik ebben a mondatban az életbölcsesség is: az állam nem arctalan-lélektelen mechanizmus kell legyen. Bár a napi robot hozzátartozik működéséhez, eszmék is kell, hogy vezessék.

Mivel a január 2-ai átállás után az állampolgárok leggyakrabban a járási hivatalokban fognak találkozni az állammal, nagy a felelősség a most kinevezett vezetőkön, figyelmeztetett Orbán. Az ő munkájukon fog múlni, hogy az emberek megértsék, minőségi változás történik a közigazgatás területén. Az állampolgár szórendjét megcserélve, a polgárok államára van szükség, fogalmazott a miniszterelnök.

A "Járásnyi közelségben az állam" felirat alatt beszélő kormányfő kitért arra is, hogy a válság éppen azért érte felkészületlenül Magyarországot, mert az állami működésben is felülírta a magánérdek a közérdeket. A szocializmusból örökölt funkcionális zavarok és az idegennek, élettelennek gondolt állam helyett ezért meg kell erősíteni az államot. Az elmúlt évtizedekhez képest az egész nyugati világban nagyobb és másfajta szerepet fog kapni az állam.

Ehhez pedig itthon egy profiltisztást kell végrehajtani. Orbán szerint az önkormányzatok 2010 előtt nem csak pénzügyileg voltak kiszolgáltatottá téve, de olyan feladatokkal is terhelték őket, melyek nem alájuk kéne hogy tartozzanak. Hatékonyság és költséghatékonyság javulását várja a változásoktól a miniszterelnök. Végezetül még arról beszélt, hogy ha Magyarország vissza szeretné szerezni meghatározó helyét Közép-Európában, akkor ehhez hatékonyan működő közigazgatási rendszer kell, mely mögött egy erős, méltányos és tisztelhető állam áll. Szerinte az állam megerősítése nem valamiféle etatista szemléletből ered, hanem saját, jól felfogott érdekünkből.

Orbán Viktor köszöntő beszéde után ünnepélyes eskütétellel avatták fel a járási hivatalok új vezetőit.