Egy éve nem tudják megkereszteltetni gyermeküket

2012.12.27. 10:25

Nem tudják megkereszteltetni a gyermeküket, mert nem telik nekik az egyházi hozzájárulás visszamenőleges megfizetésére, állította egy dél-somogyi család a Sonline-nak. Egy péterhidai asszony arról beszélt a lapnak, hogy egy éve nem tudják megkeresztelni gyermeküket, mivel havi hatvanezerből nem tudják kifizetni az egyházi hozzájárulást.

Mint elmondták, négy évre visszamenőleg évi hétezret kérnek a szülőktől, a keresztszülőktől pedig évi négyezret. Az asszony szerint a plébános azt mondta, hogy semmit sem tehet az egyházi gyakorlattal szemben.

A Sonline szerint viszont térségenként eltérő lehet a gyakorlat. Megkeresték például Marcali esperes-plébánosát is, aki az egyházmegye kommunikációs referense. Ő elmondta, hogy náluk a keresztelésnek egyetlen feltétele van: az egyik szülőnek kell kérnie azt, és meg kell hallgatnia, mit jelent a kereszténység.

Az egyházi hozzájárulás nem feltétel, és a család szociális rászorultsága esetén például temetésnél is elengedhetik a hivatalos stóladíjat is. Az egyházi hozzájárulás megfizetése a Koppány-völgyében sem feltétele a keresztelésnek.