Katonák osztanak ivóvizet az arzénnal szennyezett vízű településeken

2012.12.27. 13:59

A honvédség oszt egészséges ivóvizet január 1-jétől az arzénnal szennyezett vízű településeken, a katonák százhuszonhárom település mintegy 340 ezer lakosát látják el, közölte a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokságának parancsnoka Csongrádon tartott sajtótájékoztatóján.

Domján László a munka előkészületeit először a dél-alföldi településen ellenőrizte. Mint mondta, 250 katonát és 240 eszközt jelölt ki a feladatra, amelyre kormányzati keretből mintegy 150 millió forint áll rendelkezésre 2013-ban.

A magyar honvédség azokra a településekre szállít egészséges vizet, ahol az arzénszint jóval az európai uniós szint fölött van. A katonák mellett a tervek szerint áprilistól önkéntes műveleti tartalékosok is bekapcsolódnak a munkába.

A honvédség a Belügyminisztérium önkormányzati koordinációs irodájával és a helyi hatóságokkal együttműködve határozta meg a települések listáját, amely változhat, ha azok már önállóan is meg tudják oldani a problémát. Az érintett települések tizenegy megyében vannak, de legtöbbjük Bács-Kiskun-, Csongrád- és Békés megyében.

Az adott településeken az átmeneti ivóvízellátást három különböző eszközzel végzik majd. Az egyik egy teherautó által húzott, ivóvíz feliratú, egyköbméteres utánfutó. Ilyenből 95-öt állítanak munkába január 1-jétől. Emellett 18 vízszállító teherautót is elindítanak, amelyek 8 köbméter vizet képesek szállítani. A víztisztító konténerben a vizet zacskókba csomagolják, mondta Domján László. A  magyar fejlesztésű eszközt korábban NATO gyakorlatokon és iraki feladatellátás közben is használtak a magyar alakulatok. Erre a feladatra négy konténert állítanak munkába olyan nagy lélekszámú települések ellátására, mint Makó, Hódmezővásárhely, Mindszent és Szentes.

A lakosság tájékoztatását már az ünnepek előtt megkezdték, így január 1-jére minden érintettet értesítenek arról, hogy az adott településen a katonák hol és mennyi ideig lesznek elérhetőek, tette hozzá a vezérőrnyag. A lakosok naponta egyenként két liter ivóvizet kaphatnak a katonáktól ingyenesen.  • Hírek
  • Hírek