Kétezren tanulhatnak ingyen a közszolgálati egyetemen

2012.12.28. 08:26
A kormány a Magyar Közlöny csütörtöki számában meghirdetett határozata szerint csaknem kétezer hallgató kezdheti meg a tanulmányait jövőre államilag finanszírozott képzésben a Navracsics Tibor hatáskörébe tartozó Nemzeti Közszolgálati Egyetemen.

A Navracsics-féle egyetemen jövőre alapképzésre 1470 támogatott hallgatót vehetnek fel, emellett 515 költségtérítéses helyet is meghirdetnek. Az államilag finanszírozott helyek közül 650-en közigazgatást, 645-en rendészetet tanulhatnak majd, 150 katonát és 25 nemzetbiztonsági szakértőt képeznek majd. A mesterszakokon 490 támogatott hely lesz, 200 közigazgatási, 80 rendészeti, 175 katonai és 35 nemzetbiztonsági képzésre. Ezen kívül 245 költségtérítéses mesterképzési helyet is biztosítanak.

A Nemzeti Közigazgatási Egyetemre felvételiző hallgatók a diákok szerencsésebb felét erősítik majd, ugyanis 16 nagy népszerűségnek örvendő szakon jövő évtől kezdve egyáltalán nem lesz államilag támogatott képzés. Idén a jelentkezők fele a kormány által most tandíjassá tett szakokra pályázott, és ezekre került be a felvett diákok egynegyede.

A múlt héten közzétett miniszteri határozatból kiderült, hogy jövőre nemcsak a gazdasági és jogi képzéseken nem lesz ingyenes hely, de andragógia (felnőttképzés), nemzetközi tanulmányok, turizmus-vendéglátás és kommunikáció szakon is csak önköltséges képzéseket indíthatnak majd az egyetemek. Ezeken tehát a diákoknak tandíjat kell fizetniük.

A fizetőssé tett szakok közül 2012-ben öt szerepelt a legnépszerűbb szakok tízes listáján, a közszolgálat nem tartozik közéjük. Ezeken a szakokon már idén is a diákoknak csak 6 százaléka kapott állami ösztöndíjat, az önköltséges képzés általános előírásával így ezer diákkal kevesebb tanulmányaihoz kell hozzájárulnia az államnak. Ez éppen fele annyi, mint azoknak a száma, akik jövőre ingyen tanulhatnak közszolgálatot.