no

Nem mindegy, mit gyújt meg!

2012.12.31. 10:22
A pirotechnikai szabályok betartását kéri a katasztrófavédelem, hogy elkerülhetőek legyenek a balesetek. Petárdázni nem szabad.

Petróczi Tímea, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője elmondta: aki megszegi az előírásokat, szabálysértést követ el.

Tavaly szeptemberben újult meg a polgári célú pirotechnikai tevékenységről szóló jogszabály, ami az eszközök biztonságos felhasználását szolgálja.

A pirotechnikai termékeket osztályokba sorolták, azok kockázatától és a zajszintjétől függően, és a jogszabályban rögzítették azt is, kik vásárolhatják meg engedély nélkül a termékeket.

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) is arra hívta fel a figyelmet, hogy akár 150 ezer forintos bírságra is számíthatnak a szabályszegők.

A harmadik pirotechnikai osztályba tartoznak a december 28. és január 1. között megvásárolható, december 31-én 18 órától január 1. reggel 6 óráig felhasználható termékek.

A vásárlóknak javasolják: nézzék meg, hogy az árut ellátták-e címkével. A forgalmazónak ugyanis magyar nyelvű, jól olvasható felirattal kell ellátnia a terméket, azon szerepelnie kell a gyártó, illetve az importőr adatainak, a termék nevének, típusának, pirotechnikai osztályának és az úgynevezett tanúsítási regisztrációs számának.

Szerepelnie kell továbbá a hatóanyag-tartalomnak, a gyártási vagy forgalmazási engedély számának és a felhasználhatóság idejének. A termékhez közérthető használati és kezelési útmutatót, továbbá baleset- és egészségvédelmi figyelmeztetést is csatolni kell.

Tavaly 275 ember ellen tettek feljelentést pirotechnikai termékekkel való szabálytalanságért, közülük 216-ot marasztaltak el, tőlük 3 millió forint bírság folyt be. Idén áprilisig, a szabálysértési értékhatár változásáig 131 feljelentés történt, 112 embert marasztaltak el, az ő bírságuk összesen másfél millió forint volt.

A jellemzően látványelem nélküli, elsődlegesen hanghatással járó petárdákat nem szabad használni, petárdázni 2005 óta tilos.

Figyelmeztettek arra is, hogy csak működési engedéllyel rendelkező forgalmazótól vásároljanak az emberek pirotechnikai terméket, és amit nem használnak fel, szombatig vigyék vissza a forgalmazóhoz, aki azt köteles térítésmentesen visszavenni.