Kutyás rendőröket küldtek az utasokra

2013.01.07. 14:16 Módosítva: 2013.01.07. 20:26

Szombaton kutyás rendőrökkel akartak hazaküldeni bérletükért sorban álló utasokat a székesfehérvári buszpályaudvaron. A növekvő felháborodás miatt végül a pénztárakat ismét megnyitották. Cser-Palkovics András, a város polgármestere levélben fordult az Alba Volán vezérigazgatójához, hogy hogyan fordulhatott elő ilyen eset.

Vasárnap Facebook-oldalán közölte a polgármester: egy székesfehérvári lakos arra panaszkodott neki, hogy január 5-én a buszpályaudvaron annak ellenére zárták be délben a jegypénztárakat, hogy még legalább hatvan-hetven ember állt a sorban. Az Alba Volán munkatársai ráadásul még a rendőrséget is kihívták, akik végül kutyás járőrökkel érkeztek a helyszínre. A növekvő felháborodásra végül a pénztárakat ismét megnyitották, és mindenki meg tudta vásárolni a januári bérletét, ugyanakkor a Cser-Palkovicsnak üzenő bejelentő szerint "sötét jövőt jósol ez a fajta rendőri fellépés, egyszerű polgárok ellen".

A polgármester a közösségi oldalon válaszlépéseket ígért, amiket aztán tett is követett. Még aznap délután Cser-Palkovics telefonon egyeztetett Székesfehérvár rendőrkapitányával, azonban az önkormányzat tájékoztatása szerint végül abban maradtak, hogy mivel nem került sor rendőrségi intézkedésre, ez valójában nem is rendőrségi ügy.

Hétfőn pedig levelet küldött a polgármester az Alba Volán Zrt. vezérigazgatójának, Tóth Istvánnak, amiben többek között arra volt kíváncsi, miért kellett bezárni a pénztárakat, ha ott állt még ennyi utas, "hogy bérlet vásárlásával megrendeljen, és ezzel - komoly önkormányzati támogatás mellett - a várossal közösen fenntartson egy szolgáltatást". A polgármester levelében arra is kíváncsi volt, lesz-e bármilyen következménye az esetnek, illetve felajánlotta az önkormányzat segítségét, hogy többet ez ne fordulhasson elő.

Cser-Palkovics András levelére reagálva az Alba Volán Zrt. közleménybe közölte, hogy a hasonló esetek elkerülése érdekében minden hónap 1-je és 10.-e közötti szabadnapokon a nyitva tartást két órával 14:00 óráig, meghosszabbítják. Az eset következtében elrendelték, hogy a hivatalos nyitvatartási idő végét megelőzően várakozó összes vevő kiszolgálása után zárhat csak be a pénztár.

A történteket ők a következőképpen látták: "Az utolsó bérleteladás 12:10 perckor történt. A buszpályaudvar biztonsági őre tájékoztatta a még bérletre várakozó utasainkat, hogy a pénztárak bezárnak. Az utasok egy részének agresszív viselkedése miatt a biztonsági őr kihívta a rendőröket. Ők a nyitvatartási idő megállapítása után közölték, hogy a pénztárak jogosan zártak be. 12:15 perckor kaptam tájékoztatást a pénztáraink előtt kialakult helyzetről és azonnal intézkedtem a pénztárak újbóli megnyitására, 12:30 perckor megtörtént. A
pénztárak az újranyitás után 12:52-kor bezártak, miután minden vevőt kiszolgáltak. Az eladott jegyek-bérletekből kiszámolva maximum 50 fő kiszolgálására került sor, hiszen többen voltak, akik egyszerre váltottak helyközi- és helyi bérletet is" - írják a közleményben.