Lendvai 2014-ben kiszáll a parlamentből

2013.01.08. 07:51

A Népszabadságnak adott interjúban Lendvai Ildikó, aki korábban az MSZP elnöke és frakcióvezetője is volt, bejelentette: a következő választás után ugyan politkai értelemben nem megy nyugdíjba, „részvételi demokrata” lesz, de visszavonul a parlamenti munkából. Azt a helyzetet kellett szerinte tudomásul vennie, hogy 2014 után feleakkora lesz az országgyűlés, mint most.

„Ráadásul kéretlenül bár, de jómagam is telekiabáltam az országot a demokratikus erők együttműködésének prófétájaként. Ez pedig azt jelenti, hogy nem minden egyes helyre aspirálhat majd kizárólag a szocialista párt, így aztán egyszerűen nem ízléses, ha húszévnyi képviselőség után két karral kikönyöklök magamnak egy széket” – mondta.


A szocialista politikus megjegyezte: azt még nem tudja, van-e önbecsapás abban a hitében, hogy a fontos feladatok 2014 után nem csak a parlamentben lesznek. „Mindenki érzi annak szükségét, az újfajta civil mozgalmakban is az az akarat tör felszínre, hogy az emberek ne csak négyévente szólhassanak bele a demokrácia működésébe. Ennek csatornáit, mechanizmusát még senki sem dolgozta ki rendesen. Pedig nemcsak a kormányt kontrolláló valódi parlamentarizmust kell helyreállítani, ideje kiépíteni a folyamatos társadalmi kontrollt a parlament felett is. Ezen akarok gondolkodni és dolgozni. Én leszek a ›részvételi demokrata” – mondta Lendvai Ildikó.