Zárt ajtók mögött a nyilvánosságról

2013.01.09. 15:46
A sajtószabadság szent és sérthetetlen, de visszaélésszerű használatától mindenkit védeni kell, állapodtak meg közjogi egyeztetésükön az ilyesmiben részt vevő ellenzéki pártok. Az is eldőlt, hogy az emberi méltóság is alapjog lesz, aminek akár büntetőjogi következményei is lehetnek. A nők, idősek és fogyatékosok hátrányainak kiegyenlítését is beleírnák az alkotmányba, amiről most még zárt ajtók mögött egyeztetnek, de ha megállapodtak, azt nyilvánosságra hozzák.

Alapjogi kérdésekről, például a sajtószabadságról egyeztettek zárt ajtó mögött az MSZP kezdeményezésére a múlt héten kezdődött ellenzéki egyeztetések második fordulójában. A második ülésen elnöklő Együtt 2014-esBárándy Péter – nem összekeverendő fiával, az MSZP-t képviselő Bárándy Gergellyel – megfogalmazásában eredményesen, amennyiben megegyeztek az újbóli folytatásban. Az időközben Kuncze Gábor Liberális Polgári Egyesületével (LPE) és Ungár Klára Szabad Emberek Magyarországért – Liberális Pártjával (Szema) hét résztvevősre bővült egyeztetések következő, intézményi kérdésekkel foglalkozó ülésén majd a Demokratikus Koalíció (DK) képviselője elnökölhet.

A Pallas Páholyban – ami neve ellenére egy szuterén – tartott egyeztetésről másodjára is a szocdem (MSZDP) Schmuck Andor távozott elsőként, de mert a pincéből kijövett majdnem felbukott saját kabátjában, most nem zaklattuk. A show-t most amúgy is Nagy Marianna, a bohócforradalmár Árok Kornél Szövetségben, Együtt Magyarországért (SZEM) pártjának alelnöke vitte el. Mivel a múlt héten több sajtótermék is tévesen Máriának nevezte, ma dögös vörös bőrjakóval tette láthatóvá magát.

Tőle tudtuk meg, hogy a pártok megállapodása alapján az új alkotmányban garantálva lesz az egyenlő bánásmód, az esélyegyenlőség, illetve a nők, idősek és fogyatékosok hátrányainak kiegyenlítése. A szociális biztonság is alapjog lesz, amit Bárándy Péter szerint legfeljebb a gazdaság teherbíróképessége korlátozhat, de nem lehet „államcél szintjére degradálni”.

Az új alkotmánynak szerinte az élet mellett az emberi méltóság jogát is garantálnia kell. Kérdésünkre, hogy ez hogyan függhet össze a gyűlöletbeszéd ügyével, azt mondta, a méltóság ügye nem merül ki a büntetőjogi szankciókban, amelyeknek ugyanakkor „van közük” a kérdéshez.

A sajtószabadsággal Bárándy szerint „egészen általános elvi kérdések szintjén” foglalkoztak, mert ez inkább intézményi kérdés. „Majdhogynem csak azt nyilvánítottuk ki, hogy szent és sérthetetlen, de a visszaélésszerű használatától védeni kell a polgárokat” – mondta erről kérdésünkre. Ez utóbbi pedig szerinte már a sajtót felügyelő intézmények körébe tartozik, azaz a következő heti ülés témája.

A Hírtévé érdeklődésére, hogy a regisztráció törlése után is úgy gondolják-e, új alkotmány kell, a DK-t képviselő Avarkeszi Dezső volt igazságügyi államtitkár és Bárándy Péter – aki Medgyessy Péter kormányában volt igazságügyi miniszter – is kifejtették, hogy az alaptörvényt továbbra sem tartják legitimnek, többek között azért, mert elfogadását nem előzte meg társadalmi vita. Kérdésünkre, hogy akkor ők egy normaszövegnél általánosabb, alapelvekről szóló egyeztetést miért zárt ajtók mögött tartanak, Bárándy Gergely azt felelte, hogy „vitára csak valamit lehet bocsájtani”, az alkotmányozás „nem ötletbörze”. Azaz, ha már megegyeztek valamiben, arról tájékoztatják majd a nyilvánosságot.

Addig is mindegyik párt dolgozik tovább a saját műhelyében az alkotmánytervezetén, tette hozzá apja, akinek az egyesülete, a Haza és Haladás már nyilvánosságra hozta saját kodifikált alkotmánytervezetét (.pdf), amit ő maga egy hete „mintapéldánynak” nevezett. A Lánchíd rádió munkatársa erről kérdezte. Egészen pontosan arról, hogy miért került bele a 35., a 37. és a 77. paragrafus, amire az idősebb Bárándy ravaszul azt felelte, hogy azért, mert így gondolják, ez a véleményük és neki tetszik.