Mátyás
1 °C
15 °C

A politikusokat nem küldi nyugdíjba a kormány

2013.01.10. 21:23

A kormányzati portálon közzétett videointerjúban ismertette a kabinet, hogy milyen döntés született a közszférában dolgozók kötelező nyugdíjazásának részletszabályairól. A Kormányszóvivői Iroda az MTI-vel azt közölte, hogy bár a politikai vezetőkre nem vonatkozik a kötelező nyugdíjba vonulás, de a kettős finanszírozás, vagyis a nyugdíj és a munkabér együtt fizetésének tilalma rájuk is érvényes.

Asztalosné Zupcsán Erika, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociálpolitikáért felelős helyettes államtitkára a videointerjúban azt mondta: a kabinet döntése értelmében ha a közszférában dolgozók elérték a nyugdíjkorhatárukat, és megfelelő szolgálati idővel rendelkeznek, akkor a munkaviszonyukat meg kell szüntetni.

Ez alól azonban egyedi mentességet lehet kapni, amelyről a kormány dönt. Hozzátette továbbá, hogy a felsőoktatásban tudományos kutatóként vagy oktatóként dolgozók kivételt jelentenek, ők 70 éves korukig automatikusan folytathatják munkájukat.

Azoknak, akik nyugdíj mellett dolgoztak a közszférában, április 30-ig kell jelezniük, hogy a továbbiakban az ellátásukat vagy a munkabérüket szeretnék-e, mert a kettős finanszírozás, vagyis a nyugdíj és a munkabér együtt fizetésének tilalma mindenkire érvényes lesz.

Akik a bért választják, azoknak július 1-jével függesztik fel nyugellátásuk folyósítását - mondta a helyettes államtitkár. Akik korhatár előtti ellátást kapnak, azoknak be kell jelenteniük, hogy az ellátást nem kívánják igénybe venni, viszont nem kell egyedi mentességet kérniük a továbbfoglalkoztatásra, tekintettel arra, hogy még nem töltötték be a nyugdíjkorhatárt.

Az MTI azon kérdésére, hogy a kötelező nyugdíjazás érint-e helyettes államtitkárt, államtitkárt vagy minisztert, a Kormányszóvivői Iroda azt felelte: a politikai vezetőkre, vagyis a miniszterelnökre, a miniszterekre, az államtitkárokra a kötelező nyugdíjazás nem vonatkozik. A kettős finanszírozás tilalma viszont igen.

A kormányzati honlapon elérhető életrajzok szerint a tárcavezetők között két érintett lehet, az 1944-es születésű Martonyi János külügyminiszter és az 1948-as Pintér Sándor, a belügyi tárca vezetője. Az államtitkárok közül Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára, Naszvadi György, a Nemzetgazdasági Minisztérium államháztartásért felelős államtitkára és Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár lehet érintett.

A közigazgatási és a helyettes államtitkároknak vonatkozik a kötelező nyugdíjazás szabálya, amely alól természetesen ők is kaphatnak felmentést egyedi kormányengedéllyel.

A közigazgatási államtitkárok közül Bába Iván, a Külügyminisztérium közigazgatási államtitkára tavaly töltötte be 62. életévét, ezt az idén eléri Nagy Róza, a Nemzetgazdasági Minisztérium közigazgatási államtitkára is. Fodor Lajosról, a honvédelmi tárca közigazgatási államtitkáráról a nol.hu csütörtökön azt írta, az államtitkár február elsejével távozik a minisztériumtól az új nyugdíjszabályozás miatt.