Tibor
2 °C
8 °C

Már tíz európai országban tombol az influenza

2013.01.12. 14:31

Már tíz európai országban van kiterjedt influenzajárvány, közölte Facebook-oldalán az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) szombaton. A tíz járvány sújtotta ország: Írország, Anglia, Izland, Norvégia, Svédország, Dánia, Hollandia, Belgium, Luxemburg és Franciaország.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) legfrissebb jelentése szerint az előző heti kilenc országgal szemben 2013 első hetében már tizenhat ország jelentette, hogy az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók száma emelkedett.

A figyelőszolgálat októberi indulása óta a betegek légúti mintáiból döntően az influenza A(H1)pdm09, az influenza A(H3) és az influenza B(Yamagata) vírusok jelenlétét mutatták ki a laboratóriumi vizsgálatok. Ez a három törzs található meg az idei szezonra kifejlesztett influenza elleni vakcinában, így a védőoltás magas szintű védelmet nyújt a Magyarországon várhatóan néhány héten belül járványt okozó szezonális influenza ellen.

Az ÁNTSZ ezért kiemelte: még mindig nem késő kérni az oltás beadását, mivel a védettség 10-14 nap alatt alakul ki. Az ECDC heti influenzajelentése az egyes országokban működő figyelőszolgálatok adatait összesíti. A figyelőszolgálatok adatai általában háziorvosok jelentésein alapulnak, akiknek az ellátási körzete a népesség legalább 1-5 százalékát lefedi.

Az ÁNTSZ szerdán azt közölte: az előző héthez képest több mint 50 százalékkal emelkedett az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók száma. A tájékoztatás szerint mostanáig három beküldött mintában mutatták ki az influenzavírus jelenlétét a Nemzeti Influenza Referencia Laboratóriumban. Ebben a szezonban eddig három esetben az influenza A (H1N1)pdm09, egy esetben influenza A(H3) jelenlétét igazolták a vizsgálatok.

Az influenza az Egyesült Államokban is tombol, az utóbbi idők legsúlyosabb járványa elsősorban a keleti parton ütötte fel idén a fejét.