Az amerikaiak is részt vettek a sikertelen szomáliai túszszabadításban

2013.01.14. 06:30
Korlátozott, technikai segítséget nyújtottak a franciák szombati, sikertelen szomáliai túszmentő akciójához az amerikaiak. A francia titkosszolgálat kommandósai egy három és fél éve elrabolt hírszerzőt próbáltak kiszabadítani, de háromnegyed órás heves harc után visszavonulásra kényszerültek.

Az Egyesült Államok is részt vett a Szomáliában évekkel ezelőtt elrabolt francia túsz kiszabadítására indított, sikertelenül végződött akcióban. Mindezt Barack Obama elnök ismerte el helyi idő szerint vasárnap esti washingtoni nyilatkozatában.

Francia kommandósok szombaton hajnalban hajtottak végre légi katonai műveletet Szomália déli részében, iszlamista fegyveresek bázisa ellen. Obama elnök szerint a túszmentő akcióhoz az amerikai erők korlátozott műszaki segítséget nyújtottak, a bázis elleni támadásban közvetlen szerepet azonban nem vállaltak. Az elnök minderről levélben tájékoztatta a kongresszust.

A párizsi védelmi minisztérium még szombaton este bejelentette, hogy az akció eredménytelen volt, iszlamista fogva tartóik megölték a túszt. A foglyot őrző as-Sabab csoport ugyanakkor azt állította, hogy a férfi még életben van, de rövidesen ítélkeznek fölötte. A francia kormány állítása szerint az akcióban 17 terrorista vesztette életét.

Értesülések szerint a francia hírszerzés (DGSE) akciószolgálatának mintegy 50 kommandósa legalább öt helikopterrel érkezett a Mogadishutól délre fekvő, iszlamista ellenőrzés alatt álló Bulomarer település közelébe szombatra virradóra. A franciák három kilométerre attól a várostól szálltak le, ahol az értesülések szerint a francia túszt fogva tartották, de érkezésüket hamar észrevették. Az as-Sabab milicistáit helyiek értesítették a helikopterek leszállásáról, így az iszlamistáknak volt idejük felkészülni. Körülbelül háromnegyed óráig tartott a harc, majd a kommandósok visszavonultak.

A francia titkosszolgálati ügynököt, Denis Allexet az as-Sabab 2009 nyarán rabolta el egy mogadishui szállodából, mégpedig egy társával együtt, akinek később sikerült megszöknie. A férfit a francia kormány küldte Szomáliába biztonsági tanácsadóként. Allex tavaly ősszel egy videoüzenetben személyesen Francois Hollande francia köztársasági elnökhöz fordult segítségért.